askmen.ro  »  Going Out  »  Concerte  »  Cesaria Evora "Diva desculta", antivedeta geniala

Cesaria Evora "Diva desculta", antivedeta geniala

1/17411
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00

La 16 octombrie 2006, solista Cesaria Evora sustine, de la ora 20:00, un concert la Sala Palatului din Bucuresti.Concertul face parte din turneul mondial de promovare a noului album Rogamar, lansat in martie 2006, insa se vor face auzite si piese consacrate din repertoriul Cesariei.Cantareata va fi acompaniata de Jacinto Pereira, Jose Paris, Luis Ramos, Nando Andrade, Totinho si Bau.

Concertul de la Bucuresti, din acest an, este al treilea al solistei, primele doua avand loc la 15 mai 2003 si 12 iunie 2004.Un destin exceptional a facut ca Cesaria Evora sa fie astazi una dintre cele mai celebre voci de culoare din intreaga lume.

- Cea careia prietenii ii spun cu afectiune Cize s-a nascut la 27 august 1941, la Mindelo, orasel comercial din Sao Vicente, una dintre insulele Capului Verde.
- Si-a consumat primii ani de viata intr-o "demna mizerie".
- Tatal, violonist talentat dar lipsit de noroc, moare cand Cize avea sapte ani, astfel incit fetita ajunge la orfelinat.
- Talentul, unul imens, este singura mostenire pe care tatal sau i-a lasat-o, dar ar fi nedrept sa nu pomenim si de contributia adusa de varul tatalui sau, Francisco Da Cruz, cunoscut sub pseudonimul B. Leza, un mare poet si cel mai mare compozitor de mornas din insule.
- Cesaria Evora invata sa cante la orfelinat, insa cel care ii dezvaluie tainele interpretarii traditionalelor coladeras si mornas va fi Eduardo, un marinar de care s-a indragostit nebuneste cind avea 16 ani.
- Capul Verde, colonie portugheza pe-atunci, vibra la unison in ritmul coladeras-urilor si mornas-urilor, un soi de blues national, mostenire a secolelor in care stramosii Cesariei Evora isi consumasera existenta de sclavi.
- Insulele Capului Verde au reprezentat, secole de-a randul, o placa turnanta a comertului cu sclavi. Dar si un loc exotic demn de imaginile intalnite in filmele americane, cu recifuri si sute de faleze abrupte, cu forme fantastice sculptate de vantul uscat, incarcat de nisipul pe care-l poarta de colo-colo, cu plantatii de trestie de zahar, munti de banane si nuci de cocos care asteapta doar sa intinzi mina dupa ele. Invaluita in vesnicul fum de tigara al piano-barurilor, doar pentru cativa escudos, Cesaria canta despre toate acestea. Si mai ales, despre "sodade", spleen-ul insulelor.
- In 1973 era o celebritate locala, dar saracia ii ramasese prietena fidela. Macinata de aceasta "sodade", la care se refera in cantecele sale languroase, Cesaria Evora renunta sa mai cante astfel incat, urmatorii zece ani din viata ei, nu inseamna altceva decat un lung sir de iubiri ratate.
- Intoarcerea in lumea muzicii poate fi contabilizata in dreptul anului 1985, datorita intalnirii providentiale cu Jose Da Silva, cel care va deveni mentorul si producatorul ei. La Lisabona, sub indrumarea lui Da Silva inregistreaza un prim album, ajuns astazi o adevarata raritate.
- La inceputul anilor `90, presa o compara cu Billy Holliday, publicul fiind extaziat de dulceata timbrului sau vocal.
- Trei ani mai tarziu, la Paris, Cesaria Evora inregistreaza un nou album, incarcat de parfumul coladeras-urilor, "La diva aux pieds nus". Urmeaza "Distino Di Belita" (1990), "Mar azul" (1991), "Miss Perfumado" (1993) si toate trei o vor conduce spre primul mare triumf repurtat la Sala Olympia si spre primul mare turneu international.
- Un an mai tirziu, in 1994, Cesaria Evora semneaza un contract cu BMG, iar compilatia "Sodade, les plus belles mornas de Cesaria" va aparea sub egida celebrei case de discuri. Urmatorul album, "Cesaria", obtine un "disc de aur" in Franta si o nominalizare Grammy.- Madonna, David Byrne si Brandford Marsalis sunt entuziasmati de concertul pe care Cesaria il sustine la Bottom Line, iar Goran Bregovic o invita sa inregistreze cintecul "Ausencia", pentru coloana sonora a filmului lui Emir Kusturica, "Underground".
- Cesaria Evora isi petrece anul urmator in turneu: Franta (40 de concerte), Elvetia, Belgia, Brazilia, Germania (11 concerte), Hong Kong, Italia, Statele Unite (30 de concerte), Canada, Senegal, Coasta de Fildes, Anglia.
- Se poate spune ca, incepind cu 1995, Cesaria Evora nu se mai opreste din drum: America de Nord, Europa, Asia, Africa, America Latina, Orientul Mijlociu. In pauzele dintre turnee, vor aparea "Cabo Verde" (1997) si apoi "Cafe Atlantico" (1999 - pregatit in timpul turneului din 1998 care a purtat-o din Grecia in Japonia, din Israel in Portugalia, din Indiile de Vest in Liban).
- Inregistrat la Havana, cu muzicieni brazilieni si cubanezi, acest ultim album nu se indeparteaza de temele traditionale din cintecele Cesariei Evora. Dimpotriva, este un album cu rezonante adinci in istoria imperiului colonial portughez, plin de dragoste si nostalgie asa cum, de altfel, o demonstreaza si titlurile pieselor: "Carnaval de Sao Vicente", "Beijo de Longe", "Cabo Verde manda manthenha", "Roma Criola", "Paraiso de Atlantico".
- "Cafe Atlantico", spatiu imaginar, unde oamenii se ascund de furia oceanului bantuit de furtuna, este un sanctuar al sufletelor macinate de griji, tristete si singuratate. Magia acestui loc le va aduce mult ravnita liniste.
- Provenind dintr-o familie extrem de saraca, interpreta a suferit mult timp din acest motiv, precum si din cauza faptului ca nu a ajuns niciodata sa-si gaseasca perechea in viata, avand nu mai putin de patru esecuri in casnicie.
- Aceste probleme personale, care in urma cu peste zece ani nu interesau pe nimeni, i-au provocat, o lunga perioada, caderi nervoase si refugieri in alcool, pe care insa a reusit sa le depaseasca. Acum, principalul ei viciu este fumatul in exces, de multe ori ea fumand si in timpul concertelor.
- In ultimii ani, Cize a reusit, pe plan financiar, castiguri frumoase, din care intretine multe familii din Insula Capului Verde
- "Pentru mine, declara ea, problema nu se pune decat din punct de vedere muzical. Cand cant la pian, partea miinii stangi este suta la suta din Capul Verde, in timp ce mainii drepte ii permit sa faca lucruri mult mai personale".

Discografie:
La Diva aux pieds nus - 1988
Distino di Belita - 1990
Mar Azul - 1991
Miss Perfumado - 1992
Sodade, Les Plus Belles Mornas De Cesaria - 1994
Cesaria - 1995
Cabo Verde - 1997
Cafe Atlantico - 1999
Sao Vicente de Longe - 2001
Cesaria Evora Anthology - 2002
Live in Paris (DVD) - 2002
Club Sodade - 2003
Voz D`amor - 2003
Club Sodade - Cesaria Evora by - 2003
Live D`Amor (DVD) - 2004
Rogamar - 2006

Cateva date despre Capul Verde
- Denumire oficiala: Republica Capul Verde
- Asezare geografica: grupuri de insule in Estul Oceanului Atlantic, la Vest de Senegal, in Vestul Africii; statul se afla in Arhipelagul Capul Verde, la 600 km Vest de Dakar (capitala statului Senegal)
- Suprafata: 4100 km patrati
- Insule principale: Sao Tiago, Sao Antao, Sao Nicolau, Boa Vista, Fogo
- Capitala: Bujumbura
- Denumire oficiala: Praia (situata in Insula Sao Tiago)
- Populatie: 405.000 locuitori
- Limba oficiala: portugheza
- Tip de guvernare: republica
- Relief: muntos; altitudine maxima 2.829 m (virful Fogo)
- Clima: tropicala
- Moneda: escudo
- Religie: romano-catolici
- PIB: 3 miliarde USD
- PIB/cap de locuitor: 5858 USD
Legenda Cesariei Evora - Miss Perfumado este inca departe de epilog. Cize ar putea trai senina, inconjurata de nepoti si prieteni, la Mindelo, in "casuta fericirii" pe care si-a construit-o acolo, continuand sa aduca, prin nesfirsite donatii, putina bucurie celor la fel de saraci cum a fost ea in tinerete.
Ar putea sa nu mai paraseasca niciodata acest tarim al unei binemeritate impliniri, dar nu poate renunta la dorinta de a impartasi lumii acea emotie coplesitoare nascuta din interpretarea unui coladeras sau mornas. Balade de o frumusete aparte ale arhipelagului natal, al caror "sodade" nu inceteaza sa fascineze.

Cauta in site