askmen.ro  »  Going Out  »  Concerte  »  Aerosmith

Aerosmith

1/17591
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Aerosmith a fost una dintre cele mai populare formatii de hard rock a anilor '70, tot ea punand bazele stilului si sunetului hard rock-ului si heavy metalului pentru urmatoarele zece decenii. Cvintetul ce a luat fiinta in Boston a fost ani de-a randul amenintat de popularitatea crescanda a formtailor Rolling Stones si New York Dolls.
In timp formatia si-a dezvoltat tendinta de a canta balade la chitara acompaniate de orchestra. Abilitatea membrilor de a interpreta atat balade cat si muzica rock&roll i-a facut extrem de populari undeva la jumatatea anilor 70, cand au tinu-o lant cu discurile de aur si platina. Pana in anii 80 audienta formatiei a scazut, membrii acesteia cazand prada abuzului de droguri si si alcool. Totusi cariera acestora nu s-a oprit aici, la sfarsitul anilor 80 Aerosmith a revenit in forta pe primele locuri in topurile din intreaga lume cu un rand de albume care a depasit numarul de vanzari inregistrate in anii '70.
In anul 1970 prima forma in care a aparut Aerosmith il includea pe Steven Tyler si pe Joy Perry, care s-au cunoscut pe cand lucrau la Sunapee - un loc in care se manca inghetata. Perry s-a decis sa formeze un trio alaturi de basistul Tom Hamilton. Grupul s-a extins ajungand in forma unui cvartet la care s-a alaturat un al doilea chitarist pe nume Ray Tobano, care a fost curand inlocuit de catre Brad Withford, fost membru al Earth Inc. Cand in grup a venit tobosarul Joey Kramer, Tyler a devenit decat solistul formatiei. Aerosmith s-a reintors in Boston la sfarsitul anilor 1970.
Dupa ce a cantat in cluburi din Massachusetts si New York timp de doi ani de zile, grupul a semnat un contract cu Columbia Records in 1972. Albumul de debut al formatiei, care purta numele Aerosmith a fost lansat in toamna anului 1973, ajungand pe locul 166.
Dream on a fost un adevarat hit ajungand pe locul 59. In anul imediat urmator formatia si-a facut o gramada de fani concertand in America alaturi de grupuri precum Kinks, Mahavishnu Orchestra, Sha Na Na, sau Mott the Hoople. Cel de-al doilea album al formatiei a fost promovat cu ajutorul turneelor constante, ramanand timp de 86 de saptamani in topuri.
Cel de-al treilea disc al celor de la Aerosmith, Toys in the Attic, a fost albumul lor de capatai atat din punct de vedere artistic cat si din punct de vedere comercial. Stilul hard rock promovat avea influente brutale de bass.
Mult critici ai vremii au categorizat grupul drept Punk Rock, lucru lesne de inteles intucat acestia au combinat mai multe stiluri, ajungand la un tip de rock and roll care de fapt nu avea trasaturile acestui gen ci era mult mai hard.

Versurile compuse de Steven Tyler aveau mai multe intelesuri sau erau glume amuzante, intreaga trupa devenind cu adevarat carismatica, lucru ce ii deosebea de rokeri din acea vreme. Toys in the attic cuprindea esenta renasterii trupei Aerosmith. Sweet Emotion, primul single de pe album, a ajuns in Top 40 la sfarsitul verii anului 1975, iar albumul a ajuns pe locul 11 la scurt timp dupa aceea. Succesul acestuia a dus la lansarea baladei "Dream On" care a ajuns in top 10 la inceputul anului 1976.
Atat albumul Aerosmith cat si Get Your Wings au reintrat in topuri alaturi de Toys in the Attic. Ultimul single de pe albumul Toys in the Attic a fost lansat in anul 1976, odata cu lansarea altui album al formatiei - Rocks. Desi nu era atat de bun incat sa ajunga in topuri, melodia Walk This Way, a ajuns pe locul trei in Top iar albumul a castigat discul de platina.
La inceputul anului 1977 formatia a luat o pauza, pregatind materialul pentru cel de-al cincelea album. Lansat la finele anului 1977, Draw the Line a fost un alt hit, urcand pe locul 11 in Topurile din America. Inafara de turneul de promovare Formatia a aparut si intr-un film Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, in timp ce interpreta piesa "Come Together," care inr-un final a ajuns pe locul 23. Live! Bootleg a aparut la finele anului 1978 si a fost un alt mare succes al formatiei, ajungand pe locul 13.
Aerosmith a inregistrat Night in the Ruts in 1979, lansand albumul la sfarsit de an. Inainte de lansarea albumului Joe Perry a parasit formatia pentru a forma Joe Perry Project. Night in the Ruts a ajuns pe locul 14 castigand discul de aur, nefiind totusi cel mai bun album al formatiei. Brad Whitford a prasit grupul la inceputul anilor 1980, formand grupul Whitsford-St. Holmes Band alaturi de fostul chitarist de la Derek St. Holmes - Ted Nugent.
Formatiei Aerosmith i s-au alaturat doi noi chitaristi Jimmy Crespo si Rick Dufay , in aceasta noua formula lansand Aerosmith's Greatest Hits la finele anilor 1980. Albumul avea sa se vanda in mai mult de sase milioane de copii. Noua formatie a lansat Rock in a Hard Place in 1982. Perry si Whitford s-au reintors in 1984 si grupul a inceput un turneu de "reuniune" numit Back in the Saddle.
La inceputul turneului Tyler a lesinat pe scena, dovedind ca formatia nu isi invinsese vechile vicii - consumul de droguri si alcool. Anul imediat urmator, Aerosmith a lansat Done with Mirrors cu formatia in formula originala si alaturi de casa de discuri Geffen Records care i-a promovat si in anul 1979. Desi interpretarea lor nu era stralucita albumul lasa sa se vada ca formatia intrase intr-o perioada de revitalizare.
Dupa lansarea albumului Done with Mirrors membrii au intrat in programe de reabilitare. In anul 1986 cei doi au aparut pe coperta Walk This Way. Walk This Way a devenit un hit ajungand pe locul patru si fiind difuzat de nenumarate ori de catre MTV. Acest album a dus la revenirea formatiei, care a produs un alt album Permanent Vacation (1987). Tyler si Perry au colaborat cu profesionisti din lumea hard rock precum Holly Knight si Desmond Child, colaborari al caror fruct au fost cele trei hituri Dude (Looks Like a Lady), Rag Doll si Angel, ce au adus albumul Permanent Vacation pe locul 11, cu vanzari de peste 11 milioane de copii.
Pump, lansat in anul 1989, a fost inca unul din multele succese ale formatiei, ajungand pe locul cinci, vanzandu-se in peste 4 milioane de copii si ajungand pe locul 10 cu ajutorul melodiilor Love in an Elevator, Janie's Got a Gun, si What It Takes. Aerosmith a lansat Get a Grip in 1993.
Precum Like Permanent Vacation si Pump, Get a Grip a fost produs de catre Bruce Fairburn si a beneficiat de colaborarea cu multi scriitori de versuri profesionisti. Albumul a fost la fel de bun ca si celelalte doua, continand single-uri precum Livin on the Edge, Cryin', si Amazing. In 1994 a fost lansat Big Ones, o compilatie de hituri din anii lor Geffen care a intregit relatia formatiei cu casa de discuri, castigand doua discuri de platina la scurt timp dupa lansare.
In timp ce Aerosmith se afla in culmea gloriei, la inceputul anilor 1990, a avut loc semnarea unui contract de ordinul milioanelor de dolari cu Columbia Records, desi mai aveau datorie doua albume la casa de discuri Geffen.Abia in anul 1995 formatia a putut sa lucreze la primul album pentru noua casa de discuri. Inregistrarea albumului Nine Lives s-a dovedit a fi cu adevarat ghinionista. Formatia a trecut prin mainile mai multor compozitori inainte de a se decide sa colaboreze cu Kevin Shirley in 1996. Cel mai dezastruos lucru a fost concedierea lui Tim Collins, managerul formatiei, care ii scapase pe membrii formatiei de dependenta de droguri si alcool.
Dupa concediere Collins a insinuat ca Steven Tyler incepuse sa consume droguri din nou, afirmatie pe care Aerosmith a negat-o cu vehementa. In aceste circumstante inregistrarea albumului a devenit dificila, iar la aparitia acestuia in primavara anului 1997, desi in prima faza pe primul loc in topuri, acesta a scazut drastic. A urmat A Little South of Sanity in anul 1998. Trei ani mai tarziu, Aerosmith apareau la CBS drept formatia preferata a unor cantareti precum Mary J. Blige, Nelly, *N Sync, sau Britney Spears. In martie 2001 a fost lansat Just Push Play, dupa care a urmat Young lust: The Aerosmith anthology in acelasi an. In 2002 au lansat albumul O, yeah! The ultimate Aerosmith hits, iar in 2004 Honkin on bobo. Cel mai recent album al lor se numeste Gold, lansat in 2005.