Abba-mania
5/5381
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00

Cel mai celebru grup suedez al tuturor timpurilor, Abba, s-a bucurat de o mare popularitate in anii `70si inceputul anilor `80!

Cum a inceput totul

Bjorn Ulvaeus si Benny Anderson s-au intalnit la o petrecere in anul 1968 si s-au hotarat sa cante impreuna sub titulatura de "Bjorn&Benny"! Destinul le-a scos in cale cele doua femei, care mai tarziu aveau sa le devina sotii: Aghneta Falkstog si Anni-Frid Lingvstad. Cei 4 au inceput sa cante la inceputul anilor `70 in spectacole de cabaret si participa in anul 1973 la preselectia suedeza pentru Eurovision si ocupa doar locul al 3-lea cu melodia "Ring Ring", sub denumirea de Festfolk. Publicul protesteaza pentru ca voturile nu le apartin si in anul viitor 1974 cei 4 se prezinta sub o noua imagine, cu un nou nume, mai usor de retinut, format din initialele celor 4 nume: Abba. Astfel isi castiga dreptul de a participa la concursul de Eurovision care s-a desfasurat la Brighton, in Anglia.

La 6 aprilie 1974 Abba castiga Eurovision-ul si cucereste Europa cu melodia "Waterloo"! Dar consacrarea definitiva avea sa vina abia dupa 18 luni cu melodia "S.O.S." in care Bjorn si Benny gasisera linia melodica proprie doar lor! Nu oricum, ci printr-o munca titanica 6-8 ore in studio la pian si cu chitara in mana. Dupa S.O.S. urmeaza "Fernanado", "Mamma mia" si in sfarsit "Dancing Queen".

Abba-mania

In 1976, la un concert la Londra se inregistreaza 3,5 milioane cereri de bilete pentru 11000 locuri disponibile! In Australia trupa s-a bucurat de o extrema popularitate, primul turneu pe acest continent a scapat practic de sub control: mamele se aruncau cu copiii in brate in fata coloanei de masini pentru a-si vedea favoriti.Tot in Australia o emisiune cu Abba depaseste cu mult nivelul de audienta al celui mai mediatizat eveniment al anului!

Celebritatea trupei il face pe Lasse Hallstrom sa faca un film numit : "Abba -The movie" in anul 1977, cu actiunea turneului auastralian! Abba devine incet incet un concern pentru ca investesc in supermarketuri, case de moda si multe altele, devin mai profitabili decat celebrul concern suedez "Volvo", lucru care starneste invidia presei si a celorlalte trupe aflate pe piata la acea ora. Bono de la U2 spune azi ca: "Ne venea sa-i decapitam iar mie sa dau cu securea" "Fara sa fim constienti ca formau una dintre cele mai bune trupe pop a tuturor timpurilor!"

Dar nu numai aceste probleme ii incearca pe cei 4: Agnetha, care se casatorise cu Bjorn, avea 2 copii si dorea sa fie acasa cu ei, nu prin turnee! Bjorn isi savureaza din plin celebritatea si nu observa suferinta sotiei sale! In anul 1978 Agnetha se va desparti de Bjorn dar acest lucru pare a fi spre binele trupei pentru ca in cantecele lui Bjorn se regasec toate suferintele si experientele traite! In 1982 ultimul vidoclip la melodia "The day before you came" o gasea pe Aghneta pasind pe un peron plouat! Melodia suna cumplit de trist (o distanta ca de la cer la pamant fata de bucuria de a trai ce a facut din "Dancing Queen" unul dintre cele mai bune cantece pop auzite vreodata)! "The day before you came" este bine primit in USA dar in UK a fost doar pe locul 36, un dezastru! Cateva luni mai tarziu Abba nu mai exista!

Disparuse pur si simplu de pe planeta muzicii pop pe care o dominase ani la rand! Si nimeni nu parea a le duce dorul celor 4 suedezi... Presa scria ca Abba si-a luat o vacanta... care practic a durat 10 ani pana in 1992 cand formatia Erasure a preluat catecele lor... si are un teribil succes in sali din Marea Britanie, USA ori Germania! De-a lungul carierei lor Abba detin recordul mondial la vanzari: aproximativ 360 milioane de albume vandute in toata lumea! Au fost batjocoriti, divinizati si idolatrizati, dar nici o alta formatie pop nu a reusit sa polarizeze lumea asa cum a facut-o Abba! Acum ceva timp un intreprizator a oferit 2 miliarde de dolari pentru un ultim turneu Abba, dar in zadar. Bjorn Ulvaeus e de parere ca: "Lumea ar trebui sa ne pastreze in memorie asa cum am fost odata"!