25 de piese care au facut istorie in cinematografie
5/5262
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Incepand cu cele doua Grammy-uri castigate de Henry Mancini pentru a sa contributie la `Peter Gunn`, muzica si-a gasit locul bine meritat in cadrul artei cinematografice. Cu toate ca adesea echilibrul nu a fost unul perfect, multi regizori au gasit solutiile muzicale potrivite pentru a transmite intr-un mod cat mai fidel emotia imaginii. Inspirati de cei de la AOL Music, am realizat un top cu 25 de piese memorabile din filme. De la Bruce Springsteen la Rolling Stones sau The Pixies, de la `City of Angels` la `Titanic` sau `Top Gun`, iata propunerile noastre:

Coolio, `Gangsta`s Paradise` (`Dangerous Minds`, 1995). In film, Michelle Pfeiffer interpreteaza rolul unei profesoare care incearca sa isi tina elevii departe de pericolele unei `vieti de cartier`. `Gangsta`s Paradise` - hitul ce l-a facut celebru pe Coolio este de fapt o reluare dupa o piesa a lui Stevie Wonder.

Alanis Morissette, 'Uninvited' din 'City of Angels' (1998). Dupa ce a primit Oscarul pentru aceasta piesa intr-un film cu ingeri (Meg Ryan si Nicholas Cage), cantareata canadiana a jucat rolul lui Dumnezeu intr-o productie intitulata `Dogma`. Coincidenta

Bruce Springsteen, `Streets of Philadelphia` (`Philadelphia`, 1993). Balada premiata cu Oscar a celebrului cantaret a fost inspirata de povestea tragica a peliculei - singuratatea si discriminarea la care sunt supuse victimele HIV.

The Pixies, `Where Is My Mind` (`Fight Club`, 1999). Cu siguranta acest imn al armaghedonului urban a inspirat din plin dubla personalitate, brutala si anarhista, a personajului interpretat de Eduard Norton si Brad Pitt in productia semnata David Fincher.

Bon Jovi, 'Blaze of Glory' ('Young Guns II' 1990). Melodia ce poate face pe oricine sa se indragosteasca de rock a insotit povestea pistolarilor din `Young Guns` si le-a adus un Oscar celor de la Bon Jovi. Emilio Estevez, Kiefer Sutherland, Lou Diamond Phillips, Christian Slater sunt cativa dintre artistii ce au reprezentat `salbaticia` unei piese celebre.

Seal, 'Kiss From a Rose' ('Batman Forever' 1995). Daca Val Kilmer nu s-a ridicat la inaltimea lui Michael Keaton in ceea ce priveste interpretarea eroului mascat (spun unii), cu siguranta Seal l-a intrecut pe Prince si pe a lui piesa din originalul Batman - `Batdance`. Si apoi mai este si Heidi Klum…

Roxette, 'It Must've Been Love' ('Pretty Woman,' 1990). Cu siguranta rolul prostituatei din `Pretty Woman` a `propulsat`-o pe Julia Roberts in randul marilor actori de la Hollywood. Acesta, si balada celor de la Roxette…

Tina Turner, 'We Don't Need Another Hero' ('Mad Max Beyond Thunderdome,' 1985). Aflata in plina ascensiune in anii `80, Tina Turner il imblanzeste pe `Mad Max` Mel Gibson cu o muzica ce este considerata astazi nemuritoare.

Evanescence, 'Bring Me to Life' ('Daredevil,' 2003). Desi este acum casatorita, nu putem sa nu ne intrebam daca Amy Lee mai viseaza la costumul de cauciuc purtat de Ben Afleck in Daredevil.

The Doors, 'The End' ('Apocalypse Now,' 1979). Renumita creatie a lui Francis Ford Coppola despre razboiul din Vietnam nu putea gasi un partener mai pe masura decat hit-ul celor de la The Doors, misterios si melancolic.

Joe Cocker, 'You Can Leave Your Hat On' ('9 1/2 Weeks,' 1986). Versiunea lui Tom Jones a piesei 'You Can Leave Your Hat On' apare deasemeni pe coloana sonora a unui film ce are ca subiect striptease-ul - `Full Monty`. Totusi o preferam pe Kim Basinger intr-o scena de striptease decat sa vedem o gasca de englezi cu accent irlandez cum se dezbraca pe aceasta melodie.



Aerosmith, 'Don't Wanna Miss a Thing' ('Armageddon,' 1998). Povestea romantica dintre Ben Affleck si Liv Tyler trebuia sa beneficieze de un cantec de dragoste pe masura. Cam ciudat totusi ca acesta sa fie cantat tocmai de tatal actritei…

Louis Armstrong, 'What a Wonderful World' ('Good Morning Vietnam,' 1987). Opozitia dintre mesajul unei astfel de piese extraordinare si imaginile socante ale razboiului a facut milioane de oameni sa lacrimeze.

Eric Clapton, 'Layla' ('Goodfellas,' 1990). Capodopera lui Scorsese pune in valoare muzica semnata de Clapton. Robert de Niro, Joe Pesci sau Ray Liotta sunt nume care fac aceasta colaborare una si mai impunatoare.

Lou Reed, 'Perfect Day' ('Trainspotting,' 1996). Fiecare cantec din `Trainspotting` creaza dependenta. Insa Lou Reed ilustreaza muzical perfect linia fina dintre extazul unei doze si moarte.

Bryan Adams, (Everything I Do) I Do It for You' ('Robin Hood: Prince of Thieves,' 1991). Siropoasa balada a atins varful topurilor din fiecare tara unde exista un cinema si un proiector.

Des'ree, 'Kissing You' ('Romeo + Juliet' 1992). Povestea de dragoste veche de secole dintre Romeo si Julieta devine una reala si plina de prospetime datorita acestei piese semnata Des`ree.

The Rolling Stones, 'You Can't Always Get What You Want' ('The Big Chill' 1983). Spiritul rebel al celor de la Rolling Stones reflecta perfect ideea acestui film. Un fapt interesant
despre productie este acela ca rolul cadavrului este `interpretat` de tanarul Kevin Costner (desi numele nu apare la distributie). De departe, cel mai bun rol facut de Costner vreodata…

Whitney Houston, 'I Will Always Love You' ('The Body Guard' 1992). Povestea de iubire dintre Whitney Houston si Kevin Costner a adus incasari de peste 120 de miloane de dolari filmului `The Bodyguard`.

Berlin, 'Take My Breath Away' ('Top Gun' 1986). Nimeni nu poate tempera viteza lui Tom Cruise in `Top Gun` mai bine decat aceasta piesa. Trupa a
inregistrat astfel cel mai mare hit al ei, in timp ce Cruise devenea un nume cunoscut Hollywood-ului.

Chad Kroeger (Nickelback), 'Hero' ('Spider-Man' 2002). Ne intalnim cu Omul-Paianj
an pe muzica semnata de frontman-ul Nickelback in colaborare cu cel de la Saliva.

Celine Dion, 'My Heart Will Go On' ('Titanic' 1997). Cand auzim titlu acestei piese, inca ne rasuna in urechi strigatul lui Di Caprio: `I`m the king of the world!`. Povestea intr-adevar continua… Nu exista nunta care sa nu cuprinda in playlist acest cantec.

The Righteous Brothers, 'Unchained Melody' ('Ghost' 1990). Demi Moore si Patrick Swayze au reusit sa devina un cuplu celebru pe acest hit din 1965 a lui Phil Spector (din ce in ce mai `bantuit` de trecut).

Eminem, 'Lose Yourself' ('8 Mile' 2002). Daca `8 Mile` este un `Rocky` al hip-hop-ului, `Lose Your Self` este in mod cert un rapsuns la 'Eye of the Tiger` (Ahhh, am uitat sa mentionam in clasament 'Eye of the Tiger`). Hit-ul i-a adus rapper-ului peste 300 de milioane la box office.

Queen, 'Bohemian Rhapsody' ('Wayne's World' 1992). Cel mai melodios moment din istoria cinematografiei.

BestMusic.ro