askmen.ro  »  Going Out  »  Calatorii  »  Vizita la Cernobal: exploreaza "turismul negru" GALERIE FOTO

Vizita la Cernobal: exploreaza "turismul negru" GALERIE FOTO

2/20443
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cernobal constituie una dintre cele mai potrivite destinatii de vacanta atunci cand vrei sa experimentezi turismul negru (black tourism). Aceasta forma de turism a devenit tot mai populara, ca urmare a noutatii pe care o aduce.

In timp ce cei mai multi turisti prefera o vacanta relaxanta si distractiva, turismul negru este asociat cu suferinta umana si ofera calatorilor posibilitatea de a vedea locuri din lume unde au avut loc dezastre de proportii cu pierderi de vieti omenesti. Astfel de destinatii, cum este si Cernobalul, au o componenta istorica si educativa deosebit de puternica.
Cernobal, un oras tacut
Se spune despre Cernobal ca este o destinatie de vacanta in care linistea se face simtita mai mult decat in alte parti. Nu vei auzi telefoane mobile, numai ciripitul pasarilor. In aprilie 1986, bomba nucleara a explodat, schimband pentru totdeauna istoria Europei. Astazi, aceste locuri au devenit o atractie turistica pentru oameni de pretutindeni, dornici sa experimenteze pe propria lor piele ce inseamna turismul negru.

Una dintre principalele preocupari o reprezinta siguranta in Cernobal. Din cauza radiatiilor, zona este monitorizata, iar turistii sunt sfatuiti sa respecte 100% recomandarile autoritatilor si sa nu se indeparteze de grup. Conform Agentiei de Energie Atomica, expunerea la radiatii este suportabila pentru perioade scurte de timp.

Inainte de explozie, Pripyat era un oras in care traiau aproximativ 50.000 de persoane, inclusiv muncitori de la Cernobal.

Dupa evacuarea orasului, Pripyat a devenit un oras-fantoma. Strainii care ajung aici traiesc un sentiment straniu, deoarece nu este vorba despre vreun studio hollywoodian pentru un film apocaliptic, totul fiind real si cutremurator. Una dintre cele mai izbitoare imagini este cea a unui parc de distractii care urma sa fie deschis cu cateva zile inainte de dezastrul nuclear. Roata mare nu a apucat sa fie pusa niciodata in functiune.

In jurul Cernobalului se afla mai multe sate abandonate, unele dintre ele fiind intr-o stare mai buna decat Pripyatul. Cei care ajung aici pot vedea cate ceva din viata rurala sovietica. Cu toate acestea, zona este considerata nesigura din cauza nivelului ridicat de radiatii.