Vinul de Porto, "crema" orasului Porto

6/6419
label Calatorii autorenew 13 Aug 2015, 00:00
Al doilea oras al Portugaliei, Porto, este un centru vechi pentru comertul de vin. Cu o populatie de 1.200.000 de locuitori in zona metropolitana, orasul a primit titlul de capitala culturala europeana in anul 2001, impreuna cu orasul olandez Rotterdam.

Situat aproape de coasta oceanului Atlantic, in nordul Portugaliei, zona Porto a devenit faimoasa pentru sortimentele de vin, racite in adancurile apelor, in sticle fumurii, mai exact zona Solar do Vinho do Porto, unde puteti incerca sute de soiuri de vin.

Porto este cunoscut in toata lumea ca una din cele mai bune marci de vinuri. Prosperitatea orasului a inceput in epoca de aur cu expeditiile de descoperiri initiate de printul Henry. Valea Douro este tara vinului, valea de-a lungul raului Douro binecuvantata a podgoriilor din care se face `comoara` de Porto.

Numai aici se produce vinul de Porto autentic: un vin licoros, produs dintr-un amestec de vin de masa si rachiu de struguri, dar numai din strugurii crescuti aici, pe terenurile xistoase de munte si expusi la temperaturi ridicate pe timpul zilei si scazute noaptea.

Mai intai, se construiesc tancuri speciali din granit, sub forma unor piscine adanci. Dupa ce strugurii sunt depozitati, sunt lasati la fermentatie timp de 4-5 zile. In tot acest timp, aproximativ 20 barbati calca strugurii in picioare, pentru omogenizarea produsului. O metoda traditionala, lenta, dar cu efect garantat. Munca, desfasurata cu precadere seara, este epuizanta pentru barbati, femeile in tot acest timp avand rolul de supraveghetoare.

Desi anul 2008 s-a anuntat a fi un an sarac in recolte, de multe ori cantitatile mici pot face miracole prin calitatea lor.