Vacanta in Balcic
6/6442
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Sunt oameni care, daca te aud ca pleci la Balcic, spun `La Balcic! Ce frumos trebuie sa fie, as vrea sa merg si eu!` sau sunt altii care spun `Ce sa faci la Balcic Este un sat de pescari!`.

Ma plimbam intr-o zi la pas prin oras pe stradute si am dat peste un parc vechi, cu trepte romane. Uitandu-ma eu prin zona, mi-am adus aminte ca am mai trecut pe acolo cu masina, dar n-am observat cum urca scarile spre alei mici, apoi alte scari, alte alei si ma gandeam ca oraselul asta, despre care se spune ca e un sat de pescari se lasa descoperit treptat, ca si castelul cu gradinile. Adica, iti trebuie timp sa-l descoperi (pe langa curiozitate).

E o combinatie frumoasa asta, de munte si mare; e de efect, ca sa zic asa. In plus, sa ai marea intr-o parte si muntii in alta e placut rau, dupa cum va puteti imagina.
Castelul este mic, dar gradinile sunt fantastice. Am trecut la un moment dat pe langa niste tipi si tipe romance, care au inceput sa faca glume de genul `ia te uita, aici s-a aruncat regina in cap!`, `ba nu, ba, aici facea vaca jacuzzi`. Treceau pe langa niste arcade in centrul carora este o mini-piscina...

N-am spus nimic, m-am uitat la ei si am tacut, dar m-a incercat un sentiment aiurea sa aud vorbindu-se asa de locul asta care are in el o frumusete inca salbatica, pe care n-am vazut-o pana acum nicaieri.

Ce am mai descoperit aici e ca orice vila sau hotel `care se respecta` au sky bar (bar pe acoperis), cum din meniurile restaurantelor, la desert, nu lipseste Banana Split (pe care n-am incercat-o, n-aveam chef de inghetata).

Muzeul de Istorie si Arheologie si cel de Etnografie sunt asezate unul langa altul, in cladiri vechi, mici...Mi-am luat de la un batran care lucra la muzeu un ziar despre Balcic, in engleza. Batranul nu vorbea engleza dar intelegea romana. Mi-a spus ca are patru veri in Constanta, parintii lui fiind romani. Am mai gasit la un magazin o femeie de vreo 40 de ani, care ne-a intrebat daca nu vorbim romana.

A inceput sa ne povesteasca, intr-o romana pocita, ca a stat in Alexandria (de acolo e bunica ei) pana la 20 de ani, apoi s-a mutat in Balcic cu familia si n-a mai vorbit romana (sotul ei e neamt). In principiu, oamenii par rezervati la inceput, dar te imprietenesti repede cu ei. Majoritatea sunt obisnuiti cu turistii, se pare...

La Galeria de Arta vezi picturi cu Balcic (doar), facute (doar) de pictori bulgari. Mi s-a parut bizar ca nu e nimic de pictori romani, desi la etajul al 2-lea (ultimul) se mentioneaza ca galeria e deschisa pictorilor de oriunde. Se stie ca multi dintre artistii nostri din perioada interbelica si-au incercat penelul pe coasta Marii Negre, la Balcic.

In alta zi am gasit o moschee veche din 1772, unde era un musulman care ne-a intrebat de unde suntem; cand a auzit ca sunt din Constanta, m-a intrebat de moscheele de acolo. A fost `multumit` s-auda ca sunt destui musulmani in Constanta, imi spunea trist ca aici doar 5 mai vin in moschee. Wow! Iar el canta de cinci ori pe zi (cantecul muezinului), conform ritualului. Ciudat, nu

Am mancat numai peste aproape, in diverse combinatii. Preturile sunt foarte mici, un espresso costa 0,50 leva, adica 0,25 Euro. La cazare, in vile si hoteluri preturile sunt intre 30-60 Euro/ camera, dar cred ca la localnici e mai ieftin. Cat despre mancare, 2 persoane, masa de pranz, cu supa si friptura sau peste, plus apa si doua pahare de vin:25 leva (12,5 Euro).

Asta in restaurante faine (Korona sau White House), dar se poate si mai ieftin. Korona e chiar langa castel si langa mare, bineinteles. Aici beam in fiecare zi o ceasca de Caffe Portorico, marca de cafea care se gaseste pe aici. Desi suna sud-american, are un gust de cafea turceasca (la ibric).



La Balcic e o poveste si o liniste care te surprinde, iar imprejurimile sunt foarte frumoase si salbatice.

Aaa, inca ceva: marea are o alta culoare aici, este uneori turcoaz, alteori verde deschis, in functie de soare si vreme. Dar este, cu siguranta, mai clara sau doar mai curata, cine stie

Citeste mai multe pe www.coffee-break.ro