Top 5 locuri de vizitat in Clisura Dunarii

1/13507
label Calatorii autorenew 28 Iul 2023, 12:21

Clisura Dunarii, o bijuterie a naturii, strajuieste marele fluviu cu minunatiile sale naturale, intre raul Nera si Cazanele Dunarii. Cu peisaje incredibile si o istorie bogata, acest loc imbina perfect aventura cu relaxarea. De la impunatoarele stanci calcaroase, sculptate de-a lungul mileniilor de apele Dunarii, la bogatia biodiversitatii ce incanta ochii si sufletul calatorilor, Clisura Dunarii ofera o gama variata de experiente.

Iti propunem sa descoperi cinci locuri remarcabile, care te vor purta intr-o calatorie unica. Indiferent ca esti un pasionat al naturii, un iubitor de istorie sau un aventurier in cautare de noi experiente, vei gasi intotdeauna in Clisura Dunarii ceva pe placul tau.

Insula Ostrov

In partea de sud a localitatii Moldova Veche se gaseste Insula Ostrov, o zona deosebita ce face parte din Parcul National Portile de Fier. In centrul insulei se afla doua lacuri cu izvoare naturale, complet izolate de Dunare.
Pe insula traiesc multi cai salbatici, peste 50 de tipuri de pasari, familii de vulpi, dar si diferite tipuri de reptile. Este un paradis pentru pescarii care, inarmati cu un scaun pescuit si o lanseta, pot avea parte de capturi impresionante.

Langa Insula Ostrov calatorii pot vedea Stanca Babacaia, al carei nume provine din limba turca si inseamna „stanca tatalui”, si pot vizita movila lui Attila, despre care legendele locale spun ca ar fi locul in care a fost ingropat „Biciul lui Dumnezeu”.

Statuia lui Decebal

Situat intre localitatile Dubova si Eselnita, acest monumental portret al marelui rege dac este considerat cea mai mare sculptura europeana realizata intr-o stanca si masoara aproximativ 55 de metri inaltime si 25 de metri latime.

Amplasata in zona Cazanelor Mici, sculptura a fost realizata de sculptorul Florin Cotarcea din Orsova, caruia i-au trebuit 10 ani pentru a o finaliza, ajutat de 12 sculptori-alpinisti. Inaltimea periculoasa la care s-a lucrat, viperele din zona si vremea capricioasa au fost doar cateva dintre obstacolele pe care curajosii artisti au trebuit sa le infrunte.

Tabula Traiana

Nu departe de statuia lui Decebal, pe malul sarbesc, in dreptul fostei localitati Ogradena, calatorul poate admira Tabula Traiana, ultima ramasa din cele 10 placi comemorative pe care imparatul roman le-a ridicat pentru a celebra deschiderea drumului suspendat pe teritoriul Daciei, in cel de-al doilea razboi daco-roman (105-106 e.n.).

Descoperita in anul 1961, Tabula a fost ridicata cu circa 30 de metri, din cauza inceperii lucrarilor la hidrocentrala Portile de Fier, care au facut ca multe vestigii istorice si cu valoare culturala sa fie acoperite de apele Dunarii.

Manastirea Mraconia

Cu o data de intemeiere incerta, distrusa de razboaie, demolata ca sa faca loc hidrocentralei de la Portile de Fier, manastirea Mraconia a renascut din propria cenusa, iar acum isi primeste vizitatorii intr-un lacas nou.

Dunarea formează în zona manastirii cel mai spectaculos defileu de pe tot parcursul sau, cel dintre Orsova si Moldova Noua. Numele provine din termenul slavon „mrac”, tradus prin „loc ascuns”, „desis intunecos”, datorita amplasamentului sau izolat din Valea Mracunei. Desi actualele cladiri ale bisericii si dependintelor sunt noi, terminate in anul 2000, asezamantul, conform unor izvoare istorice documentate, exista inca de la jumatatea secolului al XV-lea.

Parcul National Portile de Fier

Acest parc national, cel mai mare din Romania, a fost infiintat in anul 2000 si acopera o suprafata impresionanta de aproximativ 115.655 de hectare, impartite intre doua judete: Mehedinti si Caras-Severin. El protejeaza o gama variata de habitate, de la paduri virgine si pesteri spectaculoase, pana la lacuri artificiale si cascade de o frumusete aparte. Cuprinde 14 rezervatii stiintifice cu protectie integrala, aflate de-a lungul Defileului Dunarii, de la Bazias pana la Schela Cladovei, si 10 rezervatii naturale, cinci in judetul Mehedinti si cinci in Caras-Severin.

Clisura Dunarii reprezinta un colt de rai inca nedescoperit de multi dintre noi, un loc plin de farmec si frumusete naturala, ce isi asteapta cu nerabdare vizitatorii, fiecare loc dezvaluind o lume aparte si oferind experiente de neuitat.

Sursa foto: Shutterstock