Thailanda, taramul libertatii
6/6532
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00


Daca mi-ar oferi cineva, acum, posibilitatea de a vizita orice tara vreau, as alege Thailanda. Thailanda, fara sa clipesc, fara sa stau sa ma gandesc. Acum 10 ani am vazut prima data cateva fotografii "reprezentative" pentru aceasta tara, aduse de o prietena a mamei mele, care, apropos, s-a mutat acolo dupa prima vizita. De atunci am inceput sa colectionez tot ce tine de "taramul fermecat". Am inceput sa ma informez si sa fiu din ce in ce mai interesata. Pentru cei care inca nu au avut norocul sa afle cate ceva despre Thailanda, voi incerca sa o descriu in cateva cuvinte.



Regatul Thailandei este situat in sud-estul Asiei, fiind invecinata cu Cambodgia la est, Golful Thailandei si Malaeziei la sud si cu Marea Andaman si Myanmar la vest. Cuvantul "Thai" inseamna "liber" in limba thailandeza. Este de asemenea numele poporului thailandez. Totusi denumirea tarii dateaza din 1949, inainte numindu-se Siam. Unii locuitori, in special comunitatea chineza, continua sa foloseasca vechea denumire.



Thailanda este divizata in 75 de provincii, iar capiatala este la Bangkok. Fiecare provincie este impartita in mici districte - in anul 2000 erau 795 de districte, 81 de subdistricte si 50 de districte ale Bangkokului. Cu toate acestea, unele parti ale provinciilor invecinate cu Bangkok sunt considerate ca fiind parte a Marelui Bangkok (Prari Monthon). In Thailanda formele de relief sunt absolut fermecatoare. De exemplu, nordul tarii este muntos, cu cel mai inalt varf, "Doi Inthanon", atingand 2.576 m.



In ceea ce priveste climatul, consider ca este destul de suportabil pentru noi, europenii: tropical si caracterizat de musoni. Este un muson de sud-vest, ploios, cald si innorat de la mijlocul lui mai pana in septembrie, de asemeni, un muson uscat si rece din nord-est din noiembrie pana la mijlocul lunii martie. Istmul din sud este intotdeauna cald si umed.



Populatia acestei tari este dominata de etnicii thailandezi si laotieni, dar exista si o mare comunitate de chinezi-thailandezi care a jucat in istorie un rol economic foarte important. Alte grupuri etnice: malay, mon, khmer si diferite triburi hill. Aproape 95% dintre thailandezi sunt budisti, de traditie therevada, dar in sudul tarii sunt cateva zone musulmane si mici minoritati crestine, de asemeni exista si cateva grupuri hinduse.

Mici probleme, daca mergeti acolo, le veti avea, poate, cu limba. Cu toate ca se studiaza engleza in scoli, se vorbeste foarte putin, la nivel de... incepator.



Dar, puteti incepe prin a invata cum sa salutati... asta va va ajuta. Salutul standard este un gest similar cu rugaciunea, numi "wai". Atentie, sa nu cumva sa atingeti capul cuiva sau sa aratati cu piciorul, nu veti fi priviti prea bine, deoarece capul econsiderat cea mai inalta parte a corpului, iar piciorul cea mai joasa. A pasi peste cineva sau peste mancare este considerat drept o insulta extrema. Cartile sau documentele sunt foarte respectate, de aceea nu este permis sa faci o carte sa alunece pe masa sau sa o pui pe jos.





Thailanda este o tara cu foarte multi turisti, pe intreg parcursul anului. Viata nu e prea scumpa, asa ca, daca ai timp, poti sa stai cat iti doreste inimioara. Si am auzit ca femeile sunt superbe...

GoaHead, Editor Askmen.ro