Muntele Fuji
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Muntele Fuji este atractia turistica numarul 1 din Japonia, oferind un peisaj natural de exceptie nemaivazut niciunde in lume. Dar Fuji nu este numai un punct turistic al epocii moderne, ci a jucat un rol important de-a lungul istoriei Japoniei, atat strategic, cat si, mult mai important, din punct de vedere cultural.
Cultura generala
Tablourile ce surprindeau imaginea acestui sacru munte au fost dintotdeauna cautate, cu exceptia perioadei Meiji, cand un accent atat in viata de zi cu zi, cat si in arta s-a pus un accent ridicat pe modernizare, industrializare. Surprinzator ca, in aceasta perioada, artistii conservatori au fost pusi in fundal, iar cei care pictau peisaje ale zonelor industrializate au avut un enorm succes.
File de poveste
In Japonia, spiritele care au puterea de a aduce fericire in vietile oamenilor poarta numele de kami, iar credinta in aceste spirite se concretizeaza sub forma religiei shinto. Aceste spirite pot fi orice: aminale, fenomene naturale, forme de relief, eroi etc.
Muntele Fuji este situat in provincia Yamanashi, iar oameni ce locuiesc in aceasta zona cred in doua lucruri: muntele Fuji si lordul Takeda Shingen. Acesta din urma a fost un conducator al oamenilor din aceasta zona in perioada razboaielor interne (sfarsitul perioadei Muromachi) si este recunoscut inca de locuitorii acestor zone ca cel mai puternic conducator al tuturor timpurilor.
Provincia Yamanashi este o provincie saraca, ce duce lipsa de resurse naturale si pamant fertil pentru agricultura. Surprinzator a fost faptul ca, acest lord a reusit sa organizeze aceasta reginune, ajungand sa fie, in aceea perioada una dintre cele mai importante din Japonia. Surprinzator mai este ca, in contrast cu alti conducatori nu si-a contruit un castel in capitala (Kofu), iar cand era vreamea bataliilor acesta isi muta resedinta departe de casa sa si a supusilor sai, acest oras bucurandu-se astfel de o pace binemeritata chiar si in perioade de razboi.
Pentru a unifica Japonia, a pus la cale un plan de cucerire a orasului Kyoto, in aceea vreme aflat sub conducerea faimosului Oda Nobunaga. Insa, la varsta de 53 de ani, pe 12 aprilie 1573 a murit de bolile batranetii, in drum spre Kyoto, dupa ce invinsese in batalie pe Tokugawa Ieyasu (viitorul shogun al Japoniei). Se spune ca fiul sau, a ascuns moartea tatalui pentru a nu cobora moralul oamenilor din subordine, insa cu toate aceaste nu a reusit sa se ridice la nivelul tatalui sau, fiind infrant in batalia pentru Kyoto.
La cativa ani dupa moartea lui Takeda, a inceput constructia a cateva temple inchinate acestuia, cum este renumitul Takeda Shrine, iar 12 aprilie, perioada infloririi ciresilor, a devenit ziua ce marcheaza festivalul inchinat acestui mare lord.
Fuji azi
Exista un faimos proverb japonez care spune: "Esti intelept daca ai ajuns in varful muntelui Fuji o data, dar esti prost daca o faci de doua ori".
Intre 200.000 si 400.000 de oameni urca anual acest munte. Insa, sezonul pentru catararea pe muntele Fuji este doar o perioada foarte scurta dintr-un an, o luna si jumatate, de la mijlocul lunii iulie pana la sfarsitul lui august, iar in restul anului nici profesionisti nu se incumeta datorita conditilor dure, precum si a vremii urate. Insa in aceasta perioada se poate vedea zilnic o coada imensa de pelerini, turisti, sau doar curiosi.
Exista 4 "carari", care in weekend majoritatea sunt pline de lume, nemaivorbind de cele mai cautate (pe pertea estica a muntelui, dinspre Tokyo). Majoritatea cataratorilor uraca pana la nivelul cinci cu autobuze sau cu masini, iar din acest punct, urmand calea Kawaguchiko urca timp de 5 ore pana la atingerea varfului. Coborarea se realizeaza de obicei pe cararea Subashiri si dureaza aproximativ 3 ore.
Motivele pentru care doresc sa ajunga in varful muntelui se spune ca sunt: perisajul fantastic al rasaritului si apusului, precum si dorinta de a fi urcat acest munte sacru pentru cel putin o data in viata.
In 1936, zona muntelui Fuji, precum si a lacului Hakone si peninsula Izu au fost declarate zone protejate, parcuri nationale.
Noutati