India, o veritabila poarta catre spiritualitate
6/6539
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00




O calatorie in India nu va fi niciodata asemenea unei vacante pe Coasta de Azur ori in Insulele Hawaii. Incursiunea in cultura si civilizatia hindusa nu va putea fi comparata nicicum cu un sejur petrecut pe sezlong, la plaja. Pentru cunoscatori, India va fi intotdeauna o escapada spirituala in mijlocul unuia dintre cele mai vechi popoare ale lumii.

Peste un miliard de locuitori, sute de dialecte, case de pamant ridicate la cativa metri de impresionante palate, simbolizand perfect armonia dintre lux si saracie, toate acestea, aflate intr-o diversitate culturala nemaiintalnita, alcatuiesc India, un adevarat rai al turismului mondial.

Din cea mai mare padure de mangrove, Sunderbans, locul in care salbaticiunile traiesc dupa propriile reguli, ucigandu-i pe oamenii care se incumeta sa le tulbure viata, si pana in infierbantatul Desert Thar, trecand prin marile aglomerari urbane Mumbai (denumirea corecta a Bombay-ului) sau New Delhi, de pe varfurile Hymalaiei si pana in apele adanci ale oceanului, India isi va rasplati de fiecare data turistii cu nenumaratele sale secrete. Cei care cunosc bine aceasta tara spun ca nimeni nu trebuie sa-i treaca hotarele fara a fi pregatit.

Pregatit pentru ciudatele forme de turism, prin insuportabilele aglomeratii din orasul sfant Pushkar, pentru agresivii cersetori din Haridwar, orasul supranumit "Poarta Zeilor", pentru mercantilismul multora dintre locuitori, dar si pentru momentele de apasatoare liniste spirituala. In egala masura, rasplata va fi inegalabila ospitalitate a localnicilor, usurinta conversatiei acestora sau frumusetea supranaturala a locurilor si chiar a lucrurilor facute de oameni.

Pentru toate acestea, in fiecare an, peste 2,5 milioane de oameni cumpara bilete de avion, mii de litri de ulei impotriva insolatiei, tone de hartie igienica si vin in tara unde se afla Taj Mahal, in care a fost descoperit ceaiul, tara cu cea mai veche democratie din istoria omenirii.

Spirit si istorie
Templele si celelalte lacase de cult sunt cel mai important capitol in viata si civilizatia indiana. Numarul acestora este doar banuit, constructiile ridicate de oameni pentru a fi mai aproape de divinitate fiind intalnite la fiecare pas, fie ca au fost inaltate in cinstea zeitatilor Hindu ori a sfintilor musulmani, fie ca sunt asa-numitele gurudwara ori catedrale, toate sunt deopotriva si opere de arta.

Ajmer, Delhi, Fatehpur Sikri, Varanasi, Madurai, Sarnath, Gaya, Orchha, Tanjore, Trichy, Tirupati, Mathura, Ayodhya, Jammu, Badrinath, Haridwara si Rishikesh sunt doar cateva dintre locurile in care pot fi vizitate astfel de monumente. In cele din Pune, Pondicherry, Puttaparthy si Dharamsala, Osho, Auroville, pot fi vazuti calugarii budisti ori Sai Baba care isi duc veacurile si rugaciunile nestingheriti de hoardele de turisti.

Pe lista ar putea urma ruinele forturilor, palatele, "havelis"-urile si mausoleurile, situri istorice aflate in imprejurimile oraselor Delhi, Agra sau Rajasthan, si in multe altele. Marile orase gazduiesc in schimb viata de noapte, muzeele, piete aglomerate, New Delhi, Mumbai, Chennai, Calcutta, Bangalore, Pune si Hyderabad fiind doar cele mai importante. Nici plajele din sudul tarii nu sunt ocolite de turisti. Kovalam, Andaman, Lakshaweep, Goa, Gokarna sunt doar cateva din statiunile intinse de-a lungul apelor albastre, strajuite de nisip fin.

Viata salbatica
Pentru cei care vor sa descopere natura in formele ei nealterate, junglele si tinuturile aflate de-a lungul raurilor sunt cele mai potrivite locuri unde pot merge. Cele mai multe sunt protejate sub forma a 80 de Parcuri Nationale si 441 Sanctuare.



Cele mai cunoscute parcuri sunt Corbett, Rajaji si Dudhwa (Uttar Pradesh), Kanha, Pench (in Madhya Pradesh) si Sasan Gir (in Gujarat), dar optiunile sunt aproape nelimitate. Dintre sanctuare, specialistii recomanda Sariska si Ranthambor (in Rajasthan), Kaziranga, Manas (Assam), Mudumalai, Bandipore si Wyanad (Nilgiri Biosphere Reserve). Keoladeo Ghana, Bharatpur (Rajasthan) sunt sanctuare dedicate pasarilor.

Vara nu e indicata
Cea mai buna perioada in care poate fi vizitata India este din octombrie pana in martie, din cauza caldurilor sufocante din lunile de vara. In plus, cele mai multe festivaluri indiene, zile pline de bucurie, culoare, spectacole ale bucatariilor hinduse, se desfasoara in aceasta perioada. Sarbatoarea Dussehra este urmata de Festivalul Luminii - Diwali -, apoi de Holi, festivalul batailor cu apa. Nici festivalurile regionale nu sunt lipsite de farmec, indiferent ca au drept scop celebrarea recoltelor, a dansului sau au caracter religios. Pentru cei care vor sa incerce varfurile Hymalaiei, cele mai bune luni sunt martie-mai si septembrie-decembrie.

Taj Mahal - simbolul unei civilizatii
Probabil cel mai cunoscut monument al Indiei, mausoleul Taj Mahal se afla in statul Uttttar Pradesh, la numai doi kilometri de orasul Agra, candva capitala a Dinastiei Mogulilor, leagan al civilizatiei ariene, mentionat pentru prima data de Ptolemeu in scrierile sale. Una dintre cele mai mari capodopere arhitectonice ale omenirii, Taj Mahal a fost construit sub imparatul Khurram Shihab ad-din Muhammad si fascineaza prin impresionanta dantelarie din piatra si incrustatiile cu pietre pretioase.

Savarsirea impresionantului monument a durat 15 ani, nu mai putin de 20.000 de muncitori fiind angrenati in acest maret proiect. Destinatia mausoleului a fost aceea de mormant pentru sotia imparatului, Arjumand Bano Begun, fiind considerat un veritabil simbol al dragostei dintre cei doi. Complexul cuprinde un parc urias, inconjurat de un zid de gresie rosie, in care se intra printr-o poarta masiva. Vegetatia luxurianta, ochiurile de apa, fantanile spectaculoase, printre care serpuiesc alei pietruite, sunt doar un decor mirific pentru uriasa cladire din marmura alba.

Pe fatada principala sunt inscriptionate versete din Coran, in timp ce pe celelalte pietrele pretioase se intrepatrund cu ornamentele si arabescurile care i-au adus atata faima. Esenta mausoleului se gaseste insa in interior, acolo unde se afla mormintele celor doi soti, infrumusetate de aceleasi pietre pretioase ce se gasesc pretutindeni de jur imprejurul monumentului.

Riscuri de imbolnavire
India este recunoscuta ca o destinatie cu risc de imbolnavire, in special ca urmare a unor infectii digestive, dar si prin intermediul muscaturilor unor insecte. Turistii trebuie sa stie ca infectiile digestive pot interveni in cazul in care sunt consumate alimente sau apa din locuri si surse nesigure. In anumite zone, in special rurale, exista riscul imbolnavirii cu malarie, in urma muscaturilor de tantari.

In general, agentiile de turism trebuie sa comunice persoanelor care doresc sa calatoreasca in India care sunt vaccinurile ce trebuie facute pentru a preveni evenimentele neplacute. Turistii sunt sfatuiti sa consulte un medic cu privire la masurile ce trebuie luate inainte de plecare. Asistenta medicala este destul de bine pusa la punct in orasele Indiei, iar asigurarea medicala de calatorie va acoperi eventualele costuri. Sursa: www.sfin.ro