Si daca ati cutreierat globul pamantesc in lung si in lat, si daca ati vazut cadanele desertului, ruinele Greciei, vi s-a spus ora exacta de catre Big Benul Londrei, ati simtit inghetul Antarcticii, ori zapuseala Australiei si ati inotat cot la cot cu delfinii din Coasta de Azur, tot nu ati vazut nimic daca nu ati fost in Delta Dunarii.
Un tinut exotic cu peste 1200 de specii de copaci si plante, cu cea mai bogata fauna ornitologica de pe continent (mai mult de 300 de specii, printre care colonii unice de pelicani) si ihtiologica, Delta Dunarii( 2540 km2), se afla partial in Dobrogea si partial in Ucraina.
Delta Dunarii este plasata, din punct vedere geologic, intr-o regiune mobila a scoartei terestre numita Platforma Deltei Dunarii (regiunea predobrogeana). Platforma Deltei Dunarii vine in contact in partea de sud-vest cu Orogenul Nord Dobrogean, prin falia Oancea-Sf. Gheorghe, care este aproximativ paralela cu Bratul Sfantu Gheorghe.
In Delta Dunarii predomina vegetatia de mlastina stuficola, care ocupa cca. 78% din suprafata totala. Principalele specii stuful, papura, rogozul, in amestec cu salcia pitica si numeroase alte specii.
Cercetarile recente au dus la identificarea a 955 specii de cormofite spontane, reprezentand:
-elemente eurasiatice (28%)
-estice (24%)
-europene (14%)
-cosmopolite si adventive.
Delta Dunarii este un adevarat paradis faunistic. Aici vietuieste 98% din fauna acvatica europeana, intreaga fauna de odonate, de lepidoptere acvatice si de moluste gasteropode de Europa si tot aici isi gasesc refugiul mamifere rare cum sunt Mustela lutreola, Lutra lutra si Felis silvestris.
Contine mai mult de 320 de specii de pasari ca si 45 de specii de peste de apa dulce in numeroasele sale lacuri si japse. Acesta este locul unde milioane de pasari din diferite colturi ale Pamantului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterana) vin sa cuibareasca.
Pasarile sunt cele care au creat faima deltei, cunoscuta, inca de la inceputul secolului ca un paradis avian. Renumele se datoreaza celor 327 specii pe care le putem intalni in delta si care reprezinta 81% din avifauna Romaniei.
Pestii sunt prezenti prin 65 specii, cei mai multi de apa dulce (60%), restul migrand primavara din Marea Neagra.
Este intr-adevar o experienta unica sa petreci cateva zile de vara in delta, la pescuit, sa vezi natura dezbracata, necenzurata de ecoul manelelor, al fumului de gratar sau al mitocaniei urbane(cu specimenele ei). Sa pornim asadar spre ceea ce inca a ramas un Paradis terestru, nu ca sa distrugem, ci ca sa ne bucuram, sa admiram, sa ne relaxam in putinul colt de natura adevarata care a mai ramas.