De la Girda de Sus la Ghetarul Scarisoara
6/6541
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00




Muntii Apuseni sint cunoscuti drept "Tara de Piatra". Prin fisurile acestei pietre a patruns apa, la inceput pe nesimtite, apoi tot mai navalnic, scobind o puzderie de goluri subpamintene - ca nicaieri in alta parte a tarii, pe care le-a impodobit apoi cu decoruri fantastice, iar in unele a adapostit ghetari ce nu se topesc niciodata.

Drumul spre Ghetarul Scarisoara porneste din comuna Girda, situata pe Valea Ariesului Mare, la 32 km de Cimpeni. Din centrul comunei se desprinde un drum carosabil spre Valea Girda Seaca, pe care, dupa 1 km, se ajunge la gura Vaii Ordincusa. De aici exista doua variante. Prima este poteca turistica marcata cu o cruce rosie, care la inceput urca in serpentine strinse pantele abrupte ale Dealului Mumuna, apoi se desfasoara pe unduirile mult mai domoale ale zonei din sud-estul platoului Scarisoara si, dupa un parcurs de 8 km, ajunge la cabana Scarisoara.

Cea de-a doua varianta parcurge soseaua asfaltata de pe Valea Ordincusa, care, dupa 18 km, ajunge la izvoarele acesteia. De aici se intra pe vechiul drum turistic Ursoaia - Scarisoara si, dupa inca 5 km, se ajunge la cabana Scarisoara. De la cabana pina la intrarea in pestera Scarisoara, poteca este marcata cu punct rosu si se desfasoara pe o distanta de aproximativ 400 m.

Din Valea Ordincusa se mai desprinde o poteca, marcata cu banda albastra, in locul numit "Moara lui Ivan", urca pantele abrupte ale versantului din dreapta vaii si coboara apoi lin prin padure, pina la cabana Scarisoara.

Amatorilor de drumetii montane mai lungi le stau la dispozitie si alte variante pentru a ajunge la Pestera Scarisoara. Una dintre poteci, marcata cu triunghi rosu, porneste din Arieseni, traverseaza Girda Seaca si ajunge la cabana Scarisoara, iar alta, marcata cu banda albastra, porneste de la Padis, trece prin Poiana Calineasa si ajunge la cabana Scarisoara.

Pestera Scarisoara este cea mai mare pestera cu gheata din Romania si una dintre cele mai importante pesteri din lume cu ghetari statici. Ghetarul are 18-20 m grosime si un volum de circa 75.000 mc, netopindu-se niciodata, desi are vreo 3000 de ani. Intrarea in ghetar se deschide la altitudinea de 1165 m, pe Creasta Pirjolii, care domina versantul sting al Vaii Girda Seaca - afluent al Ariesului Mare.

Intrarea in ghetar se face printr-un impresionant aven, a carui gura cu un diametru de 60 m se deschide in mijlocul padurii ce imbraca creasta. O poteca ingusta sapata in stinca si citeva scari metalice ancorate in pereti inlesnesc coborirea celor 48 de metri, cit masoara adincimea avenului. La baza lui se pastreaza tot timpul anului un strat gros de zapada si tot aici se afla un impresionant portal, cu o inaltime de 17 m - care reprezinta intrarea propriu-zisa in pestera.

Pestera este de fapt o unica incapere, cu o dezvoltare totala de 700 m. In mijlocul acestei incaperi se afla ghetarul. In partea opusa intrarii se afla a doua sala, numita "Biserica" sau "Altarul". Aici apar primele formatiuni stalagmitice de gheata. Biserica incheie zona turistica, restul fiind rezervatie stiintifica, cu doua sectoare distincte, numite Rezervatia Mare si Rezervatia Mica.

Stalagmitele din ghetar au dat si aici nastere unei legende, ele inchipuind chipul unei zine inghetate, impreuna cu intreaga ei curte. Pestera si Ghetarul Scarisoara reprezinta unele dintre cele mai mari atractii turistice ale Muntilor Apuseni.