Cum sa te bucuri de o croaziera minunata
6/6357
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Cauta barca visurilor tale. Cea mai mare greseala pe care o fac incepatorii este alegerea vaporului gresit. Majoritatea oamenilor se ghideaza exclusiv dupa destinatie (Caraibe, Mexic etc) si nu acorda atentie navei de croaziera. Aceste vapoare variaza in termeni de atmosfera si facilitati. Unele au o ambienta de petrecere non-stop, sau dispun de sali de fitness, piscina, spa. Altele sunt ideale pentru lenevit pe punte cu o carte in mana. Cel mai bine este sa mergi la agentia de tursim cu o lista de cereri gata facuta si sa vezi unde te potrivesti.

Rezerva cu mult timp inainte. Exista doua modalitati prin care poti avea cel mai bun pret: rezervatul inainte sau in ultimul minut. Ambele situatii sunt economice, dar cei care rezerva din timp au posibilitatea sa-si aleaga cele mai bune camere pe aceeasi bani cu intarziatii, care au parte de cele mai urate cabine. ¬Din timp¬ ma refer la un interval cuprins intre 3 si 6 luni. In medie se economisesc 25% - 50% din pret.

Alege cea mai buna camera pe care ti-o permiti. Unii oameni spun ca nu conteaza cum arata camera, de vreme ce doar te schimbi si dormi in ea. Nu chiar. Daca pleci in luna de miere de exemplu, probabil ca vrei ca orice detaliu sa fie perfect. Nu te astepta insa la apartament matrimonial sau la alte gigantisme de genul. Chiar daca unele camere au paturi mai mari, majoritatea dispun doar de paturi pentru o singura persoana. In unele cazuri, mai ales la navele vechi, paturile inseamna o saltea pe jos. Nu prea suna a luna de miere. Plus ca este bine sa te bucuri de lucrurile marunte care ti le ofera o camera mai scumpa, cum ar fi room-service-ul.

Nu lasa lucruri nerezolvate acasa. Pregateste-te sa te deconectezi complet in croaziera. Opreste mailul, plateste toate facturile, du-ti animalele la prieteni si rezolva tot ce ti-ar putea fura gandul in vacanta. Scrie totul pe o lista si lipeste-o pe frigider. Nu uita sa cumperi casete pentru camera video, baterii, ochelari de soare, prosoape de plaja. Acestea sunt mult mai scumpe de cumparat de pe nava.

Fa un bagaj de siguranta. Exista intotdeauna riscul ca bagajul tau sa fie ratacit. Chiar si daca nu s-a pierdut, poate dura cateva ore pana sa-ti fie adus in camera. Asa ca fa-ti un bagaj de supravietuire in care sa fie o pereche de lenjerie, sosete, tricou si ceva sa porti la cina. Pentru o mai mare protectie, cumpara o asigurare de calatorie care sa includa si despagubiri pentru lucruri furate, pierdute, stricate sau intarziate.

In majoritatea calatoriilor, vei fi ghidat spre o anumita masa si vei servi mancarea la aceeasi ora (devreme sau tarziu) pe toata durata croazierei. Este bine sa anunti hostess-ul in legatura cu preferintele tale, imediat ce te urci la bordul navei. Dupa cine, nu uita ca puntea nu se inchide niciodata si de multe ori poti iesi sa fii singur doar cu marea si stelele. Daca vrei mai multe astfel de momente, stai pe vapor cand toata lumea merge in excursie pe vreo insula. O sa te simti ca si cum ai propriul tau iaht.

Activitatile pe un vas mare de croaziera sunt din belsug si te vor tine ocupat intreaga zi, plus ca daca iti alegi o calatorie cu escale pe diferite insule, vei avea ce vizita cu siguranta. Aici nu ai timp sa dormi, asa ca distreaza-te la maxim.

Ultima noapte de croaziera este putin cam amara. Te-ai distrat, insa mergi inapoi acasa. Mai este si o afacere nerezolvata inca. Spaga. Nu uita, spaga este in totalitate alegerea ta. Majoritatea croazierelor iti recomanda cati bani sa dai (circa 3 euro de pasager pentru chelnar pe zi de exemplu). Aceasta suma este doar informativa, tu poti da cat vrei, sau chiar deloc.