Conacuri de vizitat in Romania
calendar_month 26 Mai 2020, 00:00
La fel cum s-a intamplat cu numeroasele castele din intreaga tara, conacele care apartineau unor familii locale cu profil inalt au fost redirectionate sau neglijate odata ce au fost nationalizate in timpul comunismului. Dupa ce s-au intors pe mainile private, multi dintre ei si-au redeschis usile pentru a-i gazdui pe vizitatori in cautarea locurilor unice si a linistii pe care numai aici o poti gasi. Mai jos enumeram cateva dintre optiunile pe care le aveti la dispozitie.
Conacul Maldar este una dintre mai multe resedinte fortificate construite de nobilii locali din satul Maldaresti, din judetul Valcea, din sudul Romaniei. Ei sunt cunoscuti in limba romana sub numele de cule oltenesti, dupa numele regiunii in care se regasesc: Oltenia. Proprietarii lor initiali le-au construit ca resedinte si pentru a se apara impotriva invaziilor otomane si a haiducilor. Pentru a ajunge cu propriul autoturism consulta inainte de a pleca la drum aplicatia rute auto care te va informa asupra drumului si distantei pe care o ai de parcurs.
Astazi, conacul isi pastreaza detaliile arhitecturii intacte: ziduri groase vopsite in alb, un turn inalt si veranda cu arcade. Fiecare dintre cele 15 camere ale conacului isi spun povestea cu mobilier autentic, istoric, covoare traditionale si multe alte elemente. Daca va decideti sa vizitati, Horezu, situat la numai 7 km distanta este un alt loc obligatoriu, cu manastirea introdusa in Patrimoniului UNESCO.
La aproximativ o ora la nord de Bucuresti, in orasul Urlati, Conacul dintre Vii este conacul construit spre sfarsitul secolului al XIX-lea. Conacul are un aspect traditional, cu un decor care combina lemnul si fierul brut, peretii albi si covoare tesute. Acesta ofera acum cazare pentru grupuri si un loc pentru diverse evenimente. Pe langa vinurile locale disponibile, mosia care gazduieste conacul gazduieste si livada si o gradina cu legume.
In apropiere, vizitatorii vor gasi conacul Bellu, acum muzeu. Este considerat un monument al arhitecturii romanesti si gazduieste o mare parte din colectia baronului Alexandru Bellu (1850-1921), descendent al familiei care a donat terenul pentru cimitirul Bellu din Bucuresti si pionier al fotografiei locale. Conacul este mobilat in diverse stiluri, adunand influente florentine, franceze, austriece, arabe si romane.
Un alt conac transformat in muzee este Conacul Golescu, construit in secolul al XVII-lea la Golesti, in judetul Arges. Muzeul a fost infiintat in 1939, iar principalele sale expozitii prezinta istoria familiei Golescu si a traditiilor locale. In mod similar, conacul Nicolae Balcescu gazduieste un muzeu dedicat conducatorului revolutiei din 1848 in tara Romaneasca. Este situat in Balcesti, in judetul Valcea.
Intre timp, conacul Bratianu din Stefanesti, in judetul Arges, a devenit un centru cultural. Conacul si mosia din jur au fost resedinta pentru multi membri ai familiei de lideri politici romani.
Conacul Popeci a fost proiectat de arhitectul roman Ion D. Berindey la inceputul secolului XX pentru bancherul N. N. Popp. Berindey, cunoscut pentru proiectarea Palatului Gheorghe Grigore Cantacuzino din Bucuresti - Muzeul George Enescu de astazi - a ales stilul eclectic francez pentru conacul din satul Padea, in judetul Dolj. Conacul a fost renovat incepand cu 2013 de catre familia Popeci si ofera acum cazare in sapte camere, o sala pentru evenimente si diverse alte facilitati.
La aproximativ 40 km de Brasov, satul Dalnic din judetul Covasna, gazduieste Conacul Gaal. Construit in 1844 si renovat in 2014, conacul se afla in imprejurimi frumoase si destul de aproape de statiunea termala Baile Tusnad si de la Lacul Sfanta Ana (27 km) si statiunea Baile sugas (35 km). Vizitatorii pot alege cazarea in conac sau in hambarul reconstruit.
Noutati