askmen.ro  »  Going Out  »  Calatorii  »  Cele mai frumoase statii de metrou din lume

Cele mai frumoase statii de metrou din lume

2/20499
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
In Romania, metroul a aparut ca o simpla necesitate de a fluidiza traficul urban, iar statiile din subteran nu au nimic spectaculos, care sa te indemne la visare si sa-ti incante privire.

Sunt insa state care au facut din statiile de metrou adevarate opere de arta, devenite ulterior obiective turistice.

Iata doar sase din cele mai frumoase statii de metrou din lume.
1. Moscova
Moscova este cunoscuta pentru ca dispune de unul dintre cele mai elaborate sisteme de transport subteran, iar fiecare statie de metrou de aici are o tema proprie.

Kievskaya Station a fost data in folosinta in 1937. Peretii acesteia sunt decorati cu mozaicuri si picturi, incat ai impresia ca te afli intr-un muze si nu intr-o statie de metrou.


2. Londra
Localizata chiar in centrul Londrei, Canary Wharf este cea mai veche statie de metrou din lume. In 1999 aceasta a cunoscut o serie de lucrari de reabilitare, astfel incat noul look afisat este unul modern.

Sticla si arcadele din fier forjat completeaza imaginea unui proiect futurist, demn de secolul al XXI-lea.


3. Lisabona
Olaias Station este una din cele mai frumoase statii de metrou ale orasului Lisabona. Arhitectura futurista si aerul modern sunt completate de picturile murale ce-i apartin artistului Tomas Taveira.


4. Stockholm
Statia Stockhlom, inaugurata in 1975 se remarca prin peretii pictati in nuante de albastru, cu diverse modele de frunze. Turistii se lasa furati de atmosfera de basm si uita ca se afla in subteran, mai ales ca peretii acestei statii nu au fost indreptati sau finisati.


5. Lile
Aflata in Lile (Franta), statia Porte de Valenciennes iese in evidenta datorita faimosei sculpuri sub forma unei maini uriase.

Opera ii apartine sculptorului de origine franceza Cesar.


6. Teheran
In 1999, Teheranul a devenit primul oras iranian care a inaugurat sistemul de transport subteran.

Cele mai multe statii de metrou din Teheran sunt influentate de arta persana, dar nu lipsesc elementele de contemporaneitate.