askmen.ro  »  Going Out  »  Calatorii  »  Ce sa pui in rucsac cand pleci pe munte

Ce sa pui in rucsac cand pleci pe munte

2/20603
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Daca te-ai hotarat sa urci pe munte si sa campezi in natura pentru prima data in viata ta, trebuie neaparat sa iei cu tine cateva dintre lucrurile absolut necesare supravietuirii intr-un mediu mai putin prietenos. Arta de a-ti organiza perfect rucsacul iti va fi de mare folos in excursie.
Ce fel de rucsac alegi
In orice magazin cu obiecte de munte, vei gasi o gama variata de rucsaci, de toate modelele, marimile, culorile, materialele si preturile posibile. In functie de buget, alege un rucsac care sa se aseze natural pe spatele tau, cu un suport solid pentru repartizarea greutatii, nu prea mare, pentru ca iti va fi greu sa-l cari.

Cand tii rucsacul in spate, 80 % din greutatea lui ar trebui sa se sprijine pe solduri. Alege-l in functie de lungimea trunchiului tau, nu a inaltimii.

In plus, el trebuie sa fie realizat din material impermeabil si sa aiba destule buzunare interioare si exterioare pentru o buna organizare a obiectelor.

In el ar trebui sa-ti incapa sacul de dormit si cortul, indiferent ca sunt bagate in interior sau prinse in exterior, avand in vedere ca trebuie sa urci cu mainile goale pe munte, ca sa te poti ajuta de ele, in zonele greu accesibile sau anevoioase.
Cu ce umpli rucsacul
Cand impachetezi obiectele necesare excursiei, trebuie sa ai in minte foarte clar nevoile tale existentiale de caldura, hrana, apa, dar si combaterea umiditatii, pregatirea unui foc, primul ajutor in caz de accident etc.

Primele care intra in rucsac vor fi cortul si sacul de dormit, pentru ca oricum vei avea nevoie de ele abia la finalul calatoriei, cand vei ajunge la locul de campat.

Un rand de haine uscate si o incaltaminte de schimb sunt absolut necesare si le poti pune imediat dupa sacul de dormit. Nu uita de o trusa de prim ajutor, dar si de instrumente esentiale cum sunt chibriturile, lanterna frontala si briceagul cu cat mai multe accesorii.

Hrana trebuie sa fie usor de carat, dar cat mai bogata in calorii si satioasa. Glucoza si ciocolatele mici iti vor reface rapid stocul de energie pierduta. Instrumentele de gatit sunt intotdeauna grele, asa incat trebuie sa iei doar cele absolut necesare, iar daca urci alaturi de un grup mai mare, ati putea cara pe rand primusul si butelia cu gaz.

Ca o regula universal valabila, incearca sa pui la fundul rucsacului obiectele mari si voluminoase si sa lasi lucrurile marunte si usoare deasupra. Astfel, vei pastra centrul de gravitatie mai jos si vei avea un echilibru mai bun.