4 monumente misterioase din jurul lumii
6/6296
calendar_month 13 Aug 2015, 00:00
Pentru arheologia moderna, lumea antica va continua sa aiba multe secrete. Civilizatii dispar si, mii de ani mai tarziu, cercetatorii ajung sa gaseasca ruine acoperite de pamant care pastreaza urmele unor orase despre care nu se stie nimic.

1. Statuile Moai

Primii exploratori europeni descriu Easter Island ca un taram al pierzaniei, fara copaci si fara vegetatie. Dar, cautand mai bine in tinutul anost, acestia au dat peste niste statui imense, din monolit, reprezentand oameni, de 86 de tone fiecare, numite Moai.

Nimeni nu stie cu ce unelte au facut si cum au transportat aceste sculpturi imense, dar s-a aflat ca lucrarile de constructie au contribuit la distrugerea insulei si disparitia populatiei de peste 20.000 de locuitori.

2. Teotihuacan

Teotihuacan a fost centrul unui vast imperiu din anul 600 AD, numarand circa 200.000 de locuitori. Cea mai reprezentativa constructie din Teotihuacan este un bulevard flancat de platforme masive, pereti murali si doua piramide destul de mari incat sa concureze lejer cu piramidele din Egipt.

Pana in ziua de azi, nimeni nu stie cine a construit Teotihuacan si ce s-a ales de locuitorii sai, vechii azteci, insa aici este "locul in care oamenii devin zei".

3. Machu Picchu

Machu Pichu nu este "orasul pierdut", asa cum este trecut in brosurile turistice, ci a fost resedinta de vara pentru regatul incasilor. Ramas nedescoperit de catre conchistadorii spanioli pana in 1911, Machu Pichu a devenit celebru cand a ajuns aici un explorator american.

Construit in asa fel incat sa gazduiasca 750 de locuitori pe timpul verii, edificiul are forma unui puzzle de nenumarate locuinte si temple legate intre ele de o retea de ziduri, ajungand rapid cea mai vizitata atractie turistica din Peru.

4. Mingiile de piatra uriase din Costa Rica

In anii '40, cand se aflau la cules de banane pe plantatiile de banane din Costa Rica, angajatii de la United Fruit au descoperit cateva bile de piatra enorme ingropate in padure.

Sute de astfel de bile, cu dimensiuni variind de la marimea unei mingii de bachet, pana la cea a unei masini, au fost sculptate perfect cu instrumente din piatra, deoarece metalul nu fusese inca inventat in anul 600 AD.

Multe dintre ele au ajuns in fata cladirilor guvernamentale pe post de ornamente, iar altele au fost dinamitate de cautatorii de comori. Nu s-a descoperit, insa, scopul lor, dar cele mai multe teorii ne conduc spre ideea unor simple simboluri.