AskMen.ro » Stil » LifeStyle » 3 whiskey-uri care merita savurate

3 whiskey-uri care merita savurate

Publicat: 15 Apr 2013 00:00

Destul de putin apreciat la adevarata valoare, whiskey-ul joaca un rol ambiguu in mentalul romanesc. Catalogat drept o bautura scumpa, de domn, este putin cunoscut, consumat ca vodka ieftina, in cantitati mari, si complet nesavurat. Pentru multi, whiskey nu este altceva decat cadoul impersonal perfect cand simti ca ai o ¬obligatie¬.

Totusi, whiskey este o bautura cu o mare traditie si subtilitate, iar daca vrei sa iei cuiva un cadou, ar fi bine sa stii ce iei. Pana la urma, nu iei o cravata sau o bere. Daca vrei sa faci cu adevarat impresie, nu da fuga la primul supermarket, ci cauta un shop de rasfaturi (liquor & cigar).

Cum preturile pot creste ametitor la whiskey de calitate, ne vom limita la 3 variante de preturi, pana in 100 euro sticla. Iti recomandam scotch (whiskey traditional insular scotian sau irlandez) spre deosebire de bourbon-ul american; alegem single malt, adica licoarea imbuteliata intr-un singur butoi, lasata la maturat mai mult ca cea adunata din mai multe butoaie, pentru ca este mai exclusivist (exista un numar limitat de sticle in productie), mai aparte si, de retinut, mai tare. O sticla de scotch single malt iti da ocazia sa gusti din reteta originala, care precede perioada industrializarii productiei de whiskey.

Daca tot iti dam cateva ponturi despre bautura asta, ai putea sa si gusti sortimentele pe care ti le recomandam. S-ar putea sa fii placut surprins.


The Glenlivet
Ai la alegere 12, 15 si 18 ani. Poti merge linistit pe varianta de baza, de 12 ani. Ai parte de un whiskey de mare calitate, cu un parfum fantastic si un gust care explodeaza in gura. Pentru un whiskey de 12 ani este foarte potent, deci ai grija cat gusti. Pretul este de doar 25/30 de Euro.


The Dalmore
O sticla de 15 ani iti va aduce un whiskey tare, parfumat, in care poti simti, combinate, arome de fructe ¬ in special portocale ¬ si cafea/ciocolata. Bautura este una tare, mai ales pentru 15 (fata de 18 sau 21 de ani). Pretul este unul la indemana (pentru produsele despre care vorbim), 45 E.


ᅡThe Balvenie
Alegem PortWood, de 21 de ani. Este un scotch de mare finete. Degustat, iti va oferi o gama variata de gusturi, care se preced sau se imbina intr-o senzatie imposibil de reprodus. Predomina senzatia de fructe si vanilie. Finalul, gustul de dupa inghitit, aduce un usor iz de piper. Pretul este si el unul piperat. Varianta de 21 de ani costa cu 131% mai mult decat o stilcla de blended scotch pe care o poti lua de pe rafturile unui supermarket si ajunge la circa 112 E. Pentru variante mai ieftine (dar nu cu mult) si tot reusite, iti recomandam Balvenie de 15 sau 12 ani.