AskMen.ro » Hobby » Masini » Cele mai interesante masini electrice in 2017

Cele mai interesante masini electrice in 2017

Publicat: 09 Oct 2017 13:12

Mașinile electrice devin o opțiune din ce în ce mai populară în întreaga lume. Atunci când aleg o mașină nouă, oamenii nu mai vor doar un autoturism care să aibă un consum mic sau piese auto fiabile, ci se orientează și către modele prietenoase cu mediul înconjurător. Mașinile electrice, hibride și hibride cu încărcare la priză (PHEV) sunt mai populare ca niciodată și, deși este considerată încă o piață de nișă, doar în Marea Britanie au fost vândute mai mult de 67.000 de mașini cu alimentare alternativă până în prezent. În România s-au vândut peste 1.500 de mașini electrice și hibride în primele 8 luni ale anului 2017.

Modele ca BMW i3, Nissan Leaf sau Renault Zoe demonstrează că mașinile electrice nu trebuie să fie neîncăpătoare sau să facă alte compromisuri. Mașinile electrice oferă multe avantaje față de cele alimentate cu benzină sau motorină, mai ales dacă sunt folosite în oraș. Nu va ajută doar să economisiți banii de combustibil și să fiți prietenoși cu mediul înconjurător, dar sunt în general scutite de taxe parțial sau total. Este mult mai ieftin să încarci o mașină electrică decât să îi faci plinul cu benzină sau motorină. De exemplu, cu o încărcare electrică de 10 lei poți merge aproximativ 150 km în oraș, ceea ce se traduce printr-un consum excepțional având în vedere că o mașină diesel poate merge doar 70 km cu aceeași sumă de bani, iar o mașină pe benzină chiar o distanță mai scurtă. Iar cum mașinile electrice de generație nouă necestia o încărcare în aproximativ 300 km, aceastea nu mai reprezintă o problemă de autonomie. Aceasta este o distanță convenabilă pentru majoritatea consumatorilor.

Este adevărat că o mașină electrică sau hibridă cu încărcare la priză este în general mai scumpă decât una asemănătoare, dar cu motor pe combustie internă, însă majoritatea se pretează la o schemă de subvenționare din partea statului care vor reduce substanțial prețul. Statul român oferă cumpărătorilor unei astfel de mașini o subvenție de 10.000 euro din prețul acesteia. Spre exemplu, o mașină electrică de ultimă generație produsă special pentru pătura de mijloc a societății, poate fi comandată în Uniunea Europeană la un preț de 35.000 euro, nivelul de echipare de bază. Scăzând din acest preț cei 10.000 euro subvenționați de statul român, aceasta ajunge la aproximativ 25.000 euro. Este o ofertă tentantă pentru orice posibil cumpărător al unei mașini noi în următorii 2-3 ani. La aceste subvenții, putem adăuga ofertele pe care marii producători auto le aduc pe piață ca să își promoveze modelele. Companiile premium ca BMW sau Mercedes oferă până la 4000 euro pentru mașina diesel sau benzină veche, condiția fiind ca aceasta să fie înlocuită cu unul dintre modelele electrice proprii.

Dacă v-ați decis să cumpărați o mașină electrică sau hibridă, va trebui să vă familiarizați cu termenii aduși de aceste noi tehnologii. Am pregătit mai jos o listă cu cele mai importante noțiuni pe care trebuie să le cunoașteți înainte de a alege o mașină electrică.

Mașini cu alimentare alternativă = Orice mașină care nu folosește un motor convențional pe benzină, GPL sau diesel intră în această categorie.

VE sau EV = Vehicul Electric sau Electric Vehicle în engleză. Acest tip de mașini funcționează doar pe bază de curent electric. În loc de motor cu combustie internă, aceste mașini folosesc un motor electric care se alimentează de la baterii, care la rândul lor se încarcă conectând încărcătorul la o priză electrică. Atenție, încă nu există un standard universal sau european pentru arhitectura cablurilor și conectorilor. Nu puteți conecta direct mașina la o priză din casă, cu un cablu electric obișnuit. Există multe metode de încărcare și multe standarde de arhitectură. Studiați atent modelul pe care doriți să îl cumpărați și întrebați dealer-ul despre toate aspectele încărcării.

Hibride / HEV = Automobilul hibrid sau Hybrid Electric Vehicle are un motor obișnuit diesel sau benzină, plus un motor electric și baterii. Curentul electric este generat de motorul diesel / benzină și de către tehnologia de frânare regenerativă. Această tehnologie captează energia generată în mod natural la frânare, care altfel s-ar pierde sub formă de căldură. Rezultatul acestor tehnologii este că bateriile mașinilor hibride nu necesită încărcare la priză, dar nici nu pot parcurge distanțe mari doar cu motorul electric.

Hibride cu încărcare la priză / PHEV = Mașinile PHEV (Plug-în Hybrid Electric Vehicle) funcționează în același fel ca mașinile hibride normale, dar este necesar ca bateriile conectate la motorul electric să fie încărcate la priză. Au o autonomie mai mare decât mașinile hibrid normale și beneficiază în plus de anumite scutiri de taxe și impozite.

Electrice cu hidrogen = Aceste mașini combină hidrogenul cu oxigenul într-o celulă de combustibil pentru a produce curent electric. În acest moment sunt extrem de rare pentru că sunt foarte scumpe și nu există stații de încărcare pentru ele.

Dar care sunt cele mai bune mașini electrice în 2017? Fie că sunteți în căutarea unei mașini eco friendly sau a unui autoturism care are la bază cele mai inovative tehnologii și cele mai performanțe piese auto, veți găsi cu siguranță în listă de mai jos mașina perfectă pentru dvs.

Toyota Prius Prime

Fanii condusului eficient au acum o nouă opțiune: Prius Prime plug-in hybrid, modelul 2017. Motoare electrice și unul cu combustie internă în 4 clinidri, combinate cu o baterie lithium-ion de 8.8 Kwh, mai mare decât a modelului Prius și care poate funcționa până la 40 km doar în modul electric. Vine echipată standard cu un ecran infotainment de 11.6 inch. Din spatele volanului, Prius Prime se simte agilă, luând ușor curbele, iar direcția este una dintre cele mai bune.

Toyota Prius

Cu o combinație de spațiu și eficientă, Prius este o mașină destul de complexă. Deși nu are consumul lui Prius Prime este competitivă cu mașini ca Chevy Volt, însă frânarea nu este punctul ei forțe.

Kia Niro

Această mașină combină trenul de rulare al unei hibride și caroseria unui crossover compact pentru a aduce tot ce e mai bun din ambele variante. Interiorul este spațios cu o poziție destul de înaltă a scaunelor, pentru a permite intrarea și ieșirea facilă din mașină și o perspectivă îmbunătățită asupra drumului. Un motor pe benzină este combinat cu unul electric pentru a produce o putere de 130 CP. Conectivitatea cu telefonul prin Apple CarPlay sau Android Auto este standard, aducând un mare plus sistemului infotainment. Alte tehnologii de siguranță la îndemână sunt monitorizarea punctului mort, pilot automat adaptiv și avertizare la ieșirea involuntară de pe bandă de rulare.

Hyundai Ioniq

Folosind același sașiu cu Kia Niro, Hyndai Ioniq este disponibilă în multe variante. Există un hibrid, un VE și, începând cu toamna 2017, un hibrid cu încărcare la priză. Hibridul vine cu un motor pe benzină de 104 CP.

BMW i3

Având un sașiu de fibră de carbon și aluminiu alături de o propulsie electrică, i3 trimite celebrul constructor de mașini in viitor. E o mașină destul de rapidă, ajungând de la 0 la 100 km/h în 7.2 secunde. Anvelopele mici duc totuși la o manevrabilitate și frânare neperformante. Pentru a contracara acest efect, BMW oferă și anvelope de 20”. Tot opțional este și motorul pe benzină care extinde autonomia mașinii la 290 km.

Volkswagen e-Golf

Moștenind varianta sa cu propulsor pe benzină, e-Golf intră pe piață în plină expansiune a VE-urilor accesibile. Volkswagen e-Golf folosește un motor electric de 134 CP care produce un cuplu de 290 Nm și este alimentat de o baterie de 35.8 kwh. Autonomia este estimată la 200 km pentru o singură încărcare, iar modul inovator de asamblare a bateriei duce la un spațiu mai mare pentru pasageri.

Tesla Model S

Ajungând la o autonomie de 550 km, Tesla Model S este mașina pur electrică pe care mulți și-o doresc. Accelerația este incredibilă, modul “Ludicrous” ducând modelul P100D la 100 km/h in 2,5 secunde. Modelele inferioare oferă autonomii mai mici și mai puține dotări. Acest autoturism oferă dotări premium sau inovative, cum ar fi filtrul de habitaclu despre care producătorul spune că poate proteja pasagerii de arme chimice și substanțe poluante sau autopilotul brevetat de Tesla. Un dezavantaj al acestui tip de autoturism ar fi faptul că nu este încă foarte popular și piesele de schimb nu sunt atât de accesibile ca cele ale altor producători de autoturisme.

Tesla Model X

Tesla Model X este cea mai eco și mai rapidă mașină electrică care poate transporta până la 7 persoane. Modelele se diferențiază prin capacitatea bateriei și performanțe, fiind numerotate între 75D și P100D. Autonomia se situează între 383 și 475 km iar compania afirmă că modelul P100D poate ajunge la 100 km/h în 2.9 secunde.