AskMen.ro » Hobby » Masini » Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi un 4X4

Ce trebuie sa stii inainte sa cumperi un 4X4

Publicat: 07 Iun 2012 00:00

Masinile 4x4 au cucerit soferii din intreaga lume, insa o astfel de masina nu este potrivita chiar pentru oricine. Daca te tenteaza sa achizitionezi o masina cu tractiune integrala, trebuie sa analizezi cu atentie o serie de aspecte.
Chiar ai nevoie de un 4x4
Ai o familie mare, numeroasa, obisnuiesti sa pleci in excursii lungi, cu bagaje multe si sa parcurgi trasee dificile, care au nevoie de o masina cu tractiune integrala Daca raspunsul la aceste intrebari este unul afirmativ, atunci da, ai nevoie de un autoturism 4x4. Daca totusi traseul tau obisnuit este doar prin oras si nu esti adeptul sporturilor extreme pe 4 roti, o masina 4x4 nu este o prioritate pentru tine.
Conduci mai mult in oras
Daca esti un tip care are un traseu bine stabilit, care nu paraseste prea mult zona urbana, un 4x4 nu este o masina potrivita pentru tine. In primul rand, pentru ca in oras ai nevoie de o masina care are un consum mic si un motor mic.

Mai mult decat atat, cele mai multe masini 4x4 au dimensiuni destul de mari, iar, avand in vedere faptul ca orasele sunt tot mai aglomerate, iar locurile de parcare se gasesc foarte greu, un 4x4 nu este o alegere inteleapta.
Iti poti permite un 4x4
O masina cu tractiune integrala consuma mult mai mult decat o masina obisnuita. Dincolo de acest aspect, de cele mai multe ori, masinile 4x4 implica si alte cheltuieli mai mari, cum ar fi asigurarea sau impozitul, dar si consumabilele (discurile de frana, placutele de frana, uleiul, filtrul de ulei, filtrul de benzina etc.). Trebuie sa calculezi cu atentie toate aceste cheltuieli si sa te asiguri ca ti le poti permite.
Benzina sau motorina
Cele mai multe masini 4x4 care se vand acum functioneaza pe baza de motorina, dintr-un motiv evident: consumul redus. Totusi, comparativ cu alte autoturisme, un 4x4 va consuma foarte mult, indiferent de carburantul folosit.

Partea buna este ca masinile pe motorina au cuplu mai puternic si, astfel, mai multa putere de a trage atunci cand sunt incarcate sau cand parcurg trasee dificile. Un 4x4 care functioneaza cu benzina nu este neaparat cea mai buna alegere, din cauza consumului cu mult mai mare si implicit a cheltuielilor mai ridicate.