AskMen.ro » Hobby » Gadgeturi » Google si Facebook, gigantii internetului ar putea disparea in 5-8 ani

Google si Facebook, gigantii internetului ar putea disparea in 5-8 ani

Publicat: 03 Mai 2012 00:00

Google si Facebook sunt, in momentul de fata, gigantii internetului si par sa aiba o pozitie din care ar fi greu de detronat. Revista Forbes a realizat insa o analiza a celor doua companii in climatul tehnologic actual, care arata ca Facebook si Google ar putea disparea in 5-8 ani. Nu este vorba de disparitia completa, doar de o cadere in irelevanta, dupa modelul MySpace.

Facebook are 900 milioane de utilizatori activi dintr-o populatie a Pamantului de 7 miliarde (martie 2012), in timp ce Google are 76% din piata cautarilor online. Ce ar putea duce la disparitia celor doua branduri Motivele principale sunt succesiunea tehnologica tot mai rapida si lipsa viziunii cu privire la noile tendinte.

Succesiunea tehnologica tot mai rapida

Putine companii mari din epoca Web 1.0 au rezistat pana astazi, iar Google este cea mai de succes din primul val tehnologic al internetului. Din Web 2.0, epoca internetului social, Facebook pare a fi liderul, insa ne aflam deja intr-o noua epoca, cea a aplicatiilor mobile, iar urmatorul val tehnologic ar putea veni foarte repede. Numarul de start-up-uri noi este in crestere si nimeni nu poate sti exact cum va arata peisajul online si media in 5-8 ani.

Lipsa viziunii cu privire la noile tendinte

Google a stat departe de internetul social de la aparitia primelor site-uri in 2002 pana la lansarea retelei sociale Google+ in 2011, impusa cu forta multor utilizatori ai altor servicii Google. Nici Facebook nu sta prea bine la capitolul viziune sau viteza de reactie la noile tendinte: reteaua sociala s-a orientat incet catre platformele mobile, noul val tehnologic din prezent.

In ciuda faptului ca ambele companii au la indemana resurse de miliarde de dolari, in absenta evolutiei rapide a modelului afacerilor, si Google si Facebook ar putea cadea puternic in urmatorii 3-5 ani. In timp ce Google se poate baza intotdeauna pe Android, are Facebook are mai putine sanse sa reziste in tot odata un urmatorul avans tehnologic.