AskMen.ro » Hobby » Gadgeturi » Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi un eBook reader?

Ce trebuie sa ai in vedere cand alegi un eBook reader?

Publicat: 03 Mai 2013 00:00

Pentru cei care considera ca vremea bibliotecilor si a cartilor tiparite a apus, s-a inventat eBook reader-ul, un device portabil care permite citirea cartilor in format digital. eBook reprezinta abrevierea de la electronic book si este, de fapt, o carte virtuala. Iata ce aspecte trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa-ti achizitionezi un eBook reader.
eBook reader-ul, mai avantajos decat un smartphone
In primul rand, bateria eBook reader-ului are o autonomie de aproximativ o luna, in timp ce bateria unui smartphone ajunge sa fie incarcata si zilnic, in cazul utilizarii excesive a gadgetului.

In al doilea rand, display-ul unui eBook este de 6-7 inci (15-17 centimetri), deci ajunge sa aiba aproape aceleasi dimensiuni ca o carte tiparita, iar textul poate fi parcurs cu usurinta, deoarece iluminarea cu LED-uri permite o vizibilitate mult mai buna decat in cazul unei tablete.

In privinta pretului, eBook reader-ul este ceva mai accesibil decat o tableta - poate costa intre 70 si 500 de euro.
Marimea
Marimea si greutatea unui eBook reader sunt doua aspecte importante pentru orice cumparator. Unii cauta sa aiba un device mai mic, care sa incapa in buzunar sau in geanta si au foarte mare dreptate. eBook readerul a fost conceput pentru a putea fi luat peste tot, fara a ocupa mult spatiu.

Daca nu ai probleme cu vederea, ecranul de 5 inci ar trebui sa-ti fie suficient, mai ales ca poti miscora sau mari fontul. Exista si eBook readere cu ecran de 12 inch, care afiseaza mai mult text pe ecran.
Continutul diversificat
Cu un eBook reader, poti citi cate carti vrei, deoarece fiecare eBook reader ofera acces la adevarate "biblioteci" virtuale. Unele ofera acces la peste un milion de titluri prin intermediul Google Books, altele ofera acces la sute de mii de carti pe Amazon sau la Barnes and Noble.

Daca nu cauti un eBook foarte performant, poti gasi diverse modele de device-uri care ofera acces la un numar limitat de publicatii si reviste. In general, cel mai slab eBook reader poate stoca cel putin 1000 de carti, suficient cat sa-ti ajunga pentru urmatoarele 10 vacante.

Companiile care produc eBook readere s-au orientat si catre cei care sunt atrasi de optiunea "text-to-speech", adica doresc sa asculte in timp ce gadgetul citeste din cartea preferata. Aceasta optiune nu este valabila si in limba romana.