AskMen.ro » Hobby » Bussines » Avocatii estimeaza scaderea numarului de firme nou-infiintate

Avocatii estimeaza scaderea numarului de firme nou-infiintate

Publicat: 27 Iul 2010 00:00

Numarul firmelor nou infintate va scadea cu cel putin 20% in 2010.Procedura de solicitare si eliberare a documentelor pentru infiintarea unei societati comerciale s-a complicat, fapt care duce la dublarea timpului de infiintare a unei firme.Solutia temporara este stabilirea sediului social la sediul cabinetului avocatului care se ocupa de inregistrarea firmei

Noile reglementari privind infiintarea firmelor, corelate cu un al doilea an consecutiv de criza economica vor duce la o scadere cu cel putin 20% a numarului firmelor noi, estimeaza avocatii specializati in drept comercial.

Anul 2010 este al doilea an in care numarul celor care apeleaza la serviciile unui avocat pentru infiintarea unei firme este in scadere iar noile masuri luate de Guvern vor duce la o diminuare si mai mare a numarului celor care doresc sa-si deschida o afacere noua. Potrivit avocatilor in drept comercial, procedura de solicitare si eliberare a documentelor pentru infiintarea unei societati comerciale este blocata, dar acestia propun si o noua solutie temporara: infiintarea societatii la cabinetul avocatului care face inregistrarea firmei.

¬Procedura de solicitare si eliberare a documentelor pentru infiintarea unei societati comerciale s-a complicat si in anumite conditii poate duce la blocaje. Noua lege detaliaza procedura de obtinere de la administratia finantelor publice a certificatului care atesta cate sedii sociale sunt situate la acea adresa.

Din pacate, ordinul nu stabileste si procedura de radiere a sediilor din baza de date respectiva, motiv pentru care pana la aparitia unei reglementari in acest sens, apartamentele in care s-au inregistrat sedii in conformitate cu noua procedura (sedii care din varii motive vor fi mutate in scurt timp) vor ramane blocate intrucat in baza de date a administratiilor financiare vor figura in continuare ca sedii sociale ale unor firme¬ explica Simona Olteanu, Managing Partner la Scarlatescu Law Office.

Ca urmare a birocratiei generate de lipsa unor norme legislative, durata demersurilor de inregistrare a unei firme va creste proportional cu durata necesara pentru obtinerea respectivului certificat. Reprezentantii Scarlatescu Law Office estimeaza ca durata de infiintare a unei firme se va dubla in perioada urmatoare.
¬Procedura nu este una complicata, dar necesita timp si cel putin doua vizite la administratie, motiv pentru care persoanele mai ocupate vor apela in continuare la ajutorul avocatului pentru obtinerea acestor documente.

In opinia noastra, aceasta noua conditie nu va reduce evaziunea fiscala, asa cum au motivat guvernantii necesitatea acestei proceduri. Noile masuri vor avea ca singur efect cresterea birocratiei si vor ingreuna in mod inutil activitatea administratiilor financiare¬ a mai precizat Simona Olteanu, Managing Partner Scarlatescu Law Office.

Avocatii propun doua solutii pentru investitorii care nu mai au posibilitatea inregistrarii sediilor sociale in apartamente: inregistrarea sediilor in cladiriile de birouri care au posibilitatea recompartimentarii spatiului in functie de necesitati sau stabilirea sediului social la sediul cabinetului avocatului.

Modalitatea prevazuta de legea avocatilor, a ramas in vigoare si permite stabilirea sediului social la cabinetele de avocatura, pentru cel mult un an, fara posibilitate de prelungire. Aceasta a ramas singura alternativa pentru un investitor care ar dori infiintarea unei firme in cel mai scurt timp posibil, si fara prea mari cheltuieli/investitii inainte de inceperea efectiva a activitatii.

Intreaba avocatul pe forum!

Simona Olteanu
Managing Partner
www.scarlatescu-lawoffice.ro