AskMen.ro » Going Out » Filme » Sandrine Bonnaire vine la Bucuresti

Sandrine Bonnaire vine la Bucuresti

Publicat: 04 Oct 2013 00:00

Una dintre cele mai apreciate actrite europene este invitata speciala Les Films de Cannes a Bucarest , alaturi de regizorii Abdellatif Kechiche si Amat Escalante. Sandrine Bonnaire (46 de ani) a jucat in peste 40 de filme, sub regia unor cineasti renumiti precum Maurice Pialat, Claude Chabrol, Agnes Varda, Jacques Rivette, Brian de Palma, Jacques Doillon, Patrice Leconte, Andre Techine, Raymond Depardon.

De sapte ori nominalizata la Premiile Cesar, Sandrine Bonnaire a castigat trofeul de doua ori: in 1984, pentru debutul sau in A nos amours, filmul lui Maurice Pialat care va fi proiectat la Bucuresti in retrospectiva dedicata regizorului, si pentru interpretarea din Sans toit ni loi (1986), de Agnes Varda.

Descoperita de Maurice Pialat pe cand avea 17 ani si distribuita intr-un rol de adolescenta senzuala care descopera dorinta si iubirea, Bonnaire a cucerit in scurt timp critica si publicul. Cu Pialat a lucrat ulterior si in Sous le Soleil de Satan (unde joaca alaturi de Gerard Depardieu), filmul premiat cu Palme d¬Or in 1987, si Police ¬ pelicule care pot fi vazute in festival. In 1995, performanta din La Ceremonie, in regia lui Claude Chabrol, i-a adus trofeul Coppa Volpi la Festivalul de la Venetia. A facut parte din juriile festivalurilor de la Berlin si Venetia.

De cativa ani, Sandrine Bonnaire a trecut in spatele camerei de filmat. A debutat in regie cu Elle s¬appelle Sabine, un documentar-confesiune despre sora actritei, care sufera de autism, selectionat in Quinzaine des Realisateurs, in 2007. Primul sau lungmetraj de fictiune, lansat anul trecut, va fi prezentat in premiera la Bucuresti, in prezenta actritei: J¬enrange de son absence. Cu William Hurt si Alexandra Lamy, filmul proiectat in Semaine de la Critique anul trecut este povestea a doi oameni separati de suferinta provocata de pierderea copilului lor, care se regasesc ani mai tarziu.

Adus in premiera la Les Films de Cannes a Bucarest, L¬Inconnu du lac, de Alain Guiraudie, a facut valva pe Coasta de Azur din cauza scenelor explicite de sex. Thriller-ul erotic este plasat undeva in sudul Frantei, intr-un loc in care comunitatile de homosexuali se intalnesc in fiecare an. ¬Vara.

Un loc ascuns pe malul unui lac, un loc al barbatilor. Franck (Pierre Deladonchamps) se indragosteste de Michel (Christophe Paou), un barbat frumos, puternic si periculos. Franck o stie, insa vrea sa traiasca aceasta pasiune¬, spune sinopsisul filmului premiat cu Queer Palm, trofeul dedicat productiilor din selectia oficiala de la Cannes cu tematica gay. E un film despre iubire, sexualitate si moarte pe care revista ¬Les Inrockuptibles¬ il numeste, fara urma de ezitare, ¬o capodopera¬. Juriul sectiunii Un Certain Regard i-a oferit, de altfel, regizorului Alain Guiraudie (Roi de l'evasion), Premiul pentru regie.

Actorul Christophe Paou, invitatul Les Films de Cannes a Bucarest, le va povesti spectatorilor romani despre culisele acestei productii si despre reactiile de dupa Cannes, atat in ce priveste filmul, cat si pe el personal. In plina polemica despre adoptarea legii privind casatoriile intre persoane de acelasi sex in Franta, afisul, un desen stilizat infatisand doi barbati sarutandu-se, a fost cenzurat in unele zone de catre autoritatile locale. ¬Pentru mine, este un caz clar de cenzura si de homofobie, in linie dreapta cu batalia pentru dreptul tuturor de a se casatori¬, declara atunci regizorul pentru ¬La Depeche¬. In Franta, filmul le-a fost interzis celor sub 16 ani.

Christophe Paou a inceput cu roluri in seriale de televiziune, cel mai cunoscut fiind Maigret (2001), si a continuat cu roluri secundare in productii ca The Affair of the Necklace, alaturi de Hilary Swank si Adrien Brody, Un Homme, un vrai, Le Voyage aux Pyrenees sau Les derniers jours du monde, regizate de Arnaud si Jean-Marie Larrieu.

L¬Inconnu du lac va fi reprezentat la Bucuresti si de producatoarea filmului, Sylvie Pialat, care detine compania Les Films du Worso. Partenera, co-scenarista si producatoarea multora dintre filmele lui Maurice Pialat, aceasta va introduce la Bucuresti cateva dintre peliculele incluse in retrospectiva dedicata regizorului.

Biletele s-au pus in vanzare din 23 septembrie, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului. Programul proiectiilor pentru cele trei filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro.ᅡ Lista filmelor pentru care se pun in vanzare bilete va fi actualizata in permanenta pe www.filmedefestival.ro.

Les Films de Cannes a Bucarest a fost initiat in 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux. Editia a patra va fi organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiaza de sprijinul distribuitorilor Independenta Film si Asociatia Macondo.

Sursa: comunicat de presa