AskMen.ro » Going Out » Filme » Inside Llewyn Davis la Les Films de Cannes a Bucarest

Inside Llewyn Davis la Les Films de Cannes a Bucarest

Publicat: 02 Oct 2013 00:00

Cel mai nou film al fratilor Joel si Ethan Coen, mult-asteptatul Inside Llewyn Davis, distins cu Marele Premiu la Festivalul de la Cannes, este una dintre surprizele de anul acesta ale evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest (25 ¬ 31 octombrie, CinemaPRO, Studio si Elvira Popescu).

In premiera, spectatorii vor avea ocazia sa vada si Omar, unul dintre putinele filme care vin din Teritoriile Palestiniene, recompensat cu Premiul Juriului Un Certain Regard, Manuscripts Don¬t Burn, de Mohammad Rasoulof, filmat in secret in Iran si distins cu premiul FIPRESCI in aceeasi sectiune, si All is Lost, un tur de forta al lui Robert Redford, sub regia unui cineast incepator, J. C. Chandor.

¬Un hit instant de categoria A, marca fratii Coen: enigmatic, euforic, irezistibil¬, cum il descria ¬The Daily Telegraph¬, Inside Llewyn Davis este o atasanta incursiune in lumea muzicii folk din New York-ul anilor 60.ᅡ Excelent scris, jucat si regizat, filmul distins cu Marele Premiu la Cannes este, totodata, ¬cel mai inocent¬ din cariera celor doi regizori si cel care se distanteaza cel mai mult de tot ce au facut pana acum, asa cum remarca IndieWIRE.com. Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake si Garrett Hedlund au rolurile unor artisti care incearca sa-si gaseasca un loc al lor in cosmopolitul New York, facand arta de dragul artei. Scenariul este inspirat de biografia muzicianului Dave Van Ronk, ale carui memorii au fost publicate postum.

Inside Llewyn Davis este al optulea film din carierele lui Joel si Ethan Coen selectionat in competitia de la Cannes si primul recompensat cu Marele Premiu.ᅡ Povestea lor de dragoste cu Festivalul de la Cannes a inceput cu Barton Fink (1991), care a obtinut Palme d¬Or, Premiul de regie si interpretare masculina ¬ John Turturro, si a continuat cu The Hudsucker Proxy (1994), Fargo (1996), pentru care Joel Coen a castigat Premiul de regie, O Brother, Where Art Thou (2000), The Man Who Wasn't There (2001) ¬ din nou trofeul pentru regie lui Joel Coen, The Ladykillers (2004) ¬ Premiul Juriului si interpretare feminina, si No Country for Old Men, care a luat ulterior Oscarul pentru Cel mai bun film.

De neratat la Les Films de Cannes a Bucarest este si Omar, de Hany Abu-Assad, recompensat cu Premiul Juriului sectiunii Un Certain Regard, una dintre primele productii ale unei cinematografii in formare, cea din Teritoriile Palestiniene. Omar este drama unui tanar muncitor intr-o brutarie, indragostit de o fata care traieste dincolo de zidul ce separa Palestina de Israel. Obisnuit sa pacaleasca obiectivele de supraveghere pentru a-si intalni iubita, Omar e capturat dupa un act de rezistenta aproape fatal si devine tinta politiei militare si a serviciilor secrete. Un intreg proces de intimidare e pe cale sa inceapa. Ideea scenariului i-a fost furnizata regizorului de catre un prieten, care i-a povestit ca fusese abordat de politia secreta, cu o propunere de ¬colaborare¬. Echipa filmului este palestiniana, iar majoritatea actorilor sunt la primul lor rol.


In 2006, Hany Abu-Assad a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film strain si a primit Globul de Aur pentru Paradise Now, drama a doi palestinieni care pregatesc un atac sinucigas in Tel Aviv.

Un act de dizidenta a fost si prezenta regizorului iranian Mohammad Rasoulof in selectia Festivalului de la Cannes, cu Manuscripts Don¬t Burn, un film turnat in secret si pastrat fara generic, pentru a nu-i pune in pericol pe cei care au lucrat la el. Cu acest thriller ambitios, Mohammad Rasoulof sfideaza cenzura regimului iranian, care i-a interzis sa mai faca film sau sa paraseasca tara timp de 20 de ani. Filmul este inspirat, se pare, de evenimente reale petrecute intre 1988 si 1998, cand regimul a pus la cale uciderea catorva zeci de intelectuali si activisti politici care se opuneau Republicii Islamiste si legii sharia. Personajul principal este un scriitor caruia politia secreta incearca sa-i distruga manuscrisele cu memoriile sale.

Critica internationala i-a oferit lui Mohammad Rasoulof Premiul FIPRESCI pentru un film din Un Certain Regard, trofeu care se adauga celui obtinut pentru Goodbye (2011), in aceeasi sectiune ¬ Premiul de regie. Regizorul a fost condamnat impreuna cu Jafar Panahi la 6 ani de inchisoare, dupa ce a filmat fara permis. Ulterior, perioada i-a fost redusa la un an, iar momentan a iesit pe cautiune.

Avand un singur actor ¬ Robert Redford ¬, extrem de putine replici si imagini foarte puternice, All is Lost, al doilea lungmetraj al regizorului J. C. Chandor (Margin Call), prezentat la Cannes in afara competitiei, este un film ambitios si captivant despre curaj si supravietuire. Redford face un tur de forta intr-un rol care il solicita in intregime, motiv pentru care a primit aplauze puternice si ovatii la Cannes.

Dupa doar doua filme, J. C. Chandor a devenit unul dintre cei mai promitatori tineri cineasti americani. Cu debutul Margin Call, a fost in competitie la Festivalul de la Berlin si a primit o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun scenariu original.

Biletele s-au pus in vanzare din 23 septembrie, separat pentru fiecare dintre cele trei cinematografe: pentru CinemaPRO, pe www.eventim.ro, pentru Cinema Elvira Popescu, pe www.eventbook.ro, iar pentru Cinema Studio, de la casieria cinematografului.

Programul proiectiilor pentru cele trei filme poate fi consultat pe site-ul www.filmedefestival.ro.ᅡ Lista filmelor pentru care se pun in vanzare bilete va fi actualizata in permanenta pe www.filmedefestival.ro.

Les Films de Cannes a Bucarest a fost initiat in 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Fremaux. Editia a patra va fi organizata de Asociatia Cinemascop si Voodoo Films, in parteneriat cu Institutul Francez din Bucuresti si cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei si al Ministerului Culturii. Festivalul beneficiaza de sprijinul distribuitorilor Independenta Film si Asociatia Macondo.