AskMen.ro » Diverse » Vrei sa te apuci de agricultura? Iata care sunt aspectele de care sa tii cont

Vrei sa te apuci de agricultura? Iata care sunt aspectele de care sa tii cont

Publicat: 27 Apr 2022 16:31

In cazul in care vrei sa te apuci de agricultura fiindca te-ai saturat de traiul de la oras si de stilul de viata agitat, vrei sa iti cresti propriile animale, sa cultivi fructe si legume, trebuie sa tii cont de anumite aspecte, mai ales daca nu ai experienta in acest domeniu. Pe langa pamant, este necesar sa te cultivi si tu, ca treaba sa iasa cum trebuie. Asadar, iata cum sa iti faci planul.


Vei avea nevoie de un teren

In primul rand, gandeste-te care e suprafata de care ai nevoie si unde vrei sa fie amplasata. De exemplu, poate ai deja o parcela sau un teren undeva la tara, unde locuiesc parintii sau bunicii tai. Pe de alta parte, poti cumpara pamant sau sa-l iei in arenda.

Totusi, e bine sa ai o imagine de ansamblu, ca sa nu ai parte de surprize neplacute. Mai precis, sa alegi un sol nepotrivit ori suprafata sa fie mult prea mica ca sa cultivi tot ceea ce iti doresti. Daca vrei sa cresti multe animale, chiar o sa iti prinda bine mult spatiu, ca sa ai loc pentru hambare sau grajduri.

Aparate specifice care iti vor facilita activitatea

Agricultura presupune multa pregatire si, mai ales, efort fizic. Cu siguranta vei avea nevoie de anumite aparate si ustensile specifice, ca sa iti usurezi viata de zi cu zi. Fa-ti o lista cu utilajele de care ai nevoie. De exemplu, nu trebuie sa iti lipseasca o drujba profesionala, cu ajutorul careia sa tai lemne pentru foc sau pentru toaletarea pomilor.

De asemenea, cultura ta va avea nevoie de apa, ca plantele sa se dezvolte corespunzator, asa ca o sa iti prinda bine o pompa submersibila, atat pentru irigatii, cat si pentru drenarea apei reziduale. Pe de alta parte, tine cont si de prelucrarea solului, pentru care trebuie sa achizitionezi un motocultor si o motosapa. Ba mai mult, daca o sa fii nevoit sa te deplasezi pe teren accidentat, apeleaza la un ATV sau la o masina 4X4.

Citeste carti de specialitate

Ca sa deprinzi tainele horticulturii, trebuie sa te informezi din surse de specialitate si sa studiezi cu atentie acest domeniu. Afla toate detaliile importante, de exemplu, cand trebuie sa plantezi, cand sa recoltezi, ce fel de ingrasaminte sa folosesti, cum sa gestionezi anumite situatii, cum ar fi cand animalele se imbolnavesc, ce fel de hrana trebuie sa le oferi sau cum sa iti prezervi granele.

Poti sa te duci la cursuri de specializare, sa citesti carti sau sa le ceri sfatul altor fermieri. Sigur, s-ar putea sa faci greseli, mai ales la inceput, dar vor fi lectii pretioase, care te vor ajuta pe viitor.

Gandeste-te daca vrei sa iti transformi ferma intr-o afacere

Gandeste-te ce vrei cu adevarat. Mai precis, daca ai de gand sa cresti animale si sa cultivi plante pentru propriul consum ori daca vrei sa iti transformi ferma intr-o afacere profitabila. Pentru asta este necesar sa iti intocmesti un plan de business si sa iti stabilesti obiective de afaceri.

Iti va trebui un buget de investitii, iar o solutie ar fi sa apelezi la fonduri europene, pentru a primi sume nerambursabile. Apoi, da-ti seama cum vei atrage clientii, dar si care sunt produsele cu care vei iesi pe piata. Studiaza concurenta si vezi cum iti poti surclasa competitorii. Va trebui sa ai multa rabdare, fiindca rezultatele nu se vor vedea peste noapte.

Inainte sa iei aceasta decizie, tine cont de faptul ca va trebui sa depui o munca asidua, dar si satisfactia poate fi pe masura. Conteaza sa ai putere de lucru si sa iti doresti sa te adaptezi cat mai repede cu putinta.

Sursa foto: o-mac.ro