AskMen.ro » Diverse » Uniunea Europeana a decis: tigarile mentolate dispar de pe piata

Uniunea Europeana a decis: tigarile mentolate dispar de pe piata

Publicat: 04 Iun 2020 22:46

Este oficial! Fumătorii care apreciază țigările mentolate nu le vor mai putea achiziționa începând cu data de 15 iunie 2020. Așa că vor fi nevoiți să găsească alte opțiuni. Interdicția se aplică atât pentru țigaretele cu arome mentolate, cât și pentru cele care au capsulă. Acestea vor fi retrase din toate punctele de vânzare, inclusiv din cele tip duty free.

Vestea interzicerii țigărilor mentolate este o consecință a unei Directive UE - DIRECTIVA 2014/40/EU - privind produsele din tutun (Tobacco Products Directive - TPD). Această directivă a fost publicată în 2014 și a devenit aplicabilă în statele UE începând cu 2016, când au fost interzise tutunul pentru rulat și țigările cu diferite arome.

Ce alternative există

În momentul de față, aceasta directivă se aplică doar în cazul țigărilor mentolate, indiferent dacă mentolul se regăsește într-o capsulă, în amestecul de tutun, în filtru, hârtie sau ambalaj. Drept urmare, dispozitivele heat-not-burn cum sunt IQOS sau Glo, dar și țigările electronice, tutunul de mestecat, plasturii și gumele cu nicotină nu sunt supuse restricțiilor referitoare la folosirea mentolului.

Care sunt motivele interdictiei

Unul dintre motivele menționate de Organizația Mondială a Sănătății este dat de faptul că, potrivit statisticilor, țigările mentolate sunt preferate în mod preponderent de clienții tineri, chiar minori. Astfel, pot fi considerate unul dintre factorii care favorizează adoptarea unui viciu cu impact profund asupra sănătății, din cauza faptului că aroma mentolată estompează gustul neplăcut al țigărilor clasice. Proprietățile răcoritoare au un efect ușor anestezic ce reduc asprimea fumului care se simte la început.

Astfel, această inițiativă a fost gândită pentru a descuraja fumatul mai ales în rândul tinerilor. Alternativele rămase celor care doresc să fumeze în continuare rămân cele mai sus menționate.

Sursă foto: Shutterstock