AskMen.ro » Diverse » De ce e bine sa ai permis de conducere - meserii in care ai nevoie de el

De ce e bine sa ai permis de conducere - meserii in care ai nevoie de el

Publicat: 18 Iun 2020 17:07

In Romania, peste sapte milioane de persoane au permis de conducere, cu toate ca nu toti cei care il detin conduc in mod regulat. Permisul de conducere a devenit insa un act esential, pe care este bine sa il ai chiar daca nu detii un autoturism. In conditiile in care multe joburi au inceput sa fie mai flexibile sau sa necesite deplasarea dintr-un loc in altul, si companiile devin mai stricte in procesul de recrutare si cer candidatilor sa detina un permis de conducere.

Pe de alta parte, pentru unele joburi permisul este o conditie obligatorie. Un studiu realizat in 2017 arata ca in Marea Britanie la una din sase slujbe se cerea candidatilor sa detina un permis de conduere, chiar daca munca respectiva nu implica deplasarea zilnica. Ne uitam mai departe la cum arata situatia pe piata muncii din Romania si care sunt acele joburi pentru care ai nevoie neaparat de un permis de conducere:

Servicii de curierat si transport

Curierii isi petrec programul livrand coletele la domiciliul clientilor, asa ca acest job ar fi imposibil de facut fara un permis de conducere. Companiile care se ocupa cu transportul sau livrarea de marfa cauta adeseori soferi profesionisti, cu experienta, pasionati de condus, in care sa aiba incredere ca se pot descurca pentru a face cu succes livrarile. In schimb, pentru joburile care nu implica deplasarile intre localitati sau in alte tari, si cerintele sunt mai flexibile. De exemplu, pentru un job de curier local sau pentru a livra mancare la domiciliu este suficient sa poti face dovada permisului, iar compania se va ocupa sa iti asigure masina de serviciu.

Servicii de consultanta si vanzari

Daca vrei sa obtii un job in domeniul consultantei sau vanzarilor, atunci este bine de stiut ca vei avea nevoie de un permis de conducere. In consultanta, mai ales daca lucrezi pentru o companie mare, va trebui sa te prezinti intotdeauna impecabil la intalniri, ceea ce inseamna ca mersul cu transportul in comun, mai ales pe timpul verii, nu va fi o optiune.

In plus, deplasarea de la un client la altul poate fi extrem de anevoioasa, mai ales daca ai intalniri stabilite la ore fixe si nu iti permiti sa intarzii. Pe de alta parte, in domeniul vanzarilor, deplasarea zilnica face parte din fisa postului si nicio companie care angajeaza un sales representative nu va concepe ca acesta sa nu aiba permis, mai ales daca jobul implica deplasari zilnice, si nu munca statica intr-un birou.

Servicii imobiliare

Agentii imobiliari isi petrec timpul mergand la vizionari alaturi de clientii lor, asa ca este esential sa se poata deplasa cu usurinta dintr-o parte in alta si sa ajunga mereu la timp la destinatie. Un agent imobiliar poate ajunge sa mearga prin tot orasul intr-o singura zi, asa ca permisul de conducere este obligatoriu. Unele companii pun la dispozitia agentilor autoturisme de serviciu, in timp ce altele cer ca toti candidatii sa detina o masina si deconteaza apoi combustibilul pentru deplasari. Oricum, carnetul de conducere este o conditie eliminatorie pentru un astfel de job.

Servicii de taximetrie sau carsharing

Cei care sunt pasionati de condus pot opta sa lucreze pentru o companie de carsharing si sa castige bani in functie de cat timp pot dedica zilnic acestei activitati. In acest caz, vei avea nevoie nu numai de un permis de conducere, dar si de masina personala, care va fi supusa unei inspectii inainte de a fi aprobata. In schimb, pentru servicii de taximetrie este suficient sa ai un permis de conducere si cat mai putine abateri in trafic pentru a fi selectat de firmele care se ocupa cu recrutarea si plasarea soferilor la companiile de taximetrie.

Astfel de joburi se adreseaza soferilor experimentati, rabdatori, care stiu sa conduca defensiv si sa interactioneze placut cu pasagerii, asa ca daca ai niste ani de condus in spate si esti prudent la volan, ai sanse mai mari sa fii selectat.

Sursa foto: Denniz Futalan from Pexels