Ce trebuie sa ai in vedere daca iti amenajezi o casa in stil rustic

Publicat: 02 Oct 2020 11:35

Stilul rustic este o amenajare calda, confortabila, care permite combinarea unor elemente de decor ce pot da un aspect masculin camerelor si care are cateva principii de baza, usor de aplicat si cu rezultate extrem de agreabile. Stilul rustic inseamna: materiale naturale, culori calde, elemente traditionale de decor, toate generand o atmosfera primitoare si relaxanta.

Elemente traditionale

O amenajare rustica poate incepe cu alegerea unor detalii traditionale care sa dea tonul. Unul dintre elementele ce te pot determina sa decorezi o incapere in acest stil este extrem de practic si necesar, iar de el depinde confortul termic din casa in sezonul rece. Ia in calcul variante de sobe teracota, pentru ca se incadreaza perfect intr-un decor rustic si vin cu o eficienta exceptionala. Sobele de teracota au un farmec aparte, iar modelele noi se fac remarcate nu doar prin aspect, cat mai ales prin capacitatea mare de incalzire, instalare usoara si randamentul termic foarte ridicat.

Lemn masiv

Lemnul este materialul care se poate combina perfect cu oricare altul. Merge bine alaturi de piatra, sta perfect langa teracota, care se asociaza excelent mai ales cu lemnul nefinisat, caruia i s-a pastrat culoarea naturala. Combinatia teracota-lemn este sarea si piperul unei amenajari rustice. Lemnul natural, evantual cel cu aspect imbatranit, este perfect stilului rustic si da amenajarii un aer cald, primitor si elegant in egala masura. Lambriurile sau podelele din lemn sunt principalele materiale naturale din camera rustica. Se pot lua in calcul si grinzile ce pot fi imbracate in lemn.

Piatra si metal

Pardoseala din dale de piatra este o alegere inspirata pentru o amenajare rustica, dar si o solutie de prima mana in bucatarie, hol sau baie. Piatra naturala da o senzatie de confort si durabilitate.

Un decor rustic este perfect pentru a utiliza detalii din fier, cupru si alama. Le poti folosi pentru lustre sau pentru unele obiecte de decor pentru ca vor adauga un plus de stil in orice camera. Accesoriile pentru vatra sobei, de exemplu, pot fi parte din detaliile care definesc spatiul, nu doar instrumente utile pentru a ingriji focul din soba. O idee inspirata pot fi si peretii din caramida (alba sau rosie), solutie practica atat in bucatarie, cat si in living, caci dau caldura si volum spatiului.

Linii imperfecte

Unul dintre marile beneficii ale stilului rustic este ca acesta accepta imperfectiunile. Mai mult, chiar acestea dau personalitate designului interior. Asa ca nu ascunde defectele naturale ale materialelor folosite. O piesa de mobilier cu patina care pare uzata nu va fi niciodata deplasata atunci cand este parte dintr-o amenajare rustica. Nu ocoli rafturile si placile de pardoseala neuniforme, deoarece acestea au legatura cu tonul brut si nefinisat al acestui stil de amenajare.

Mixuri inspirate

Decorul rustic este, in fapt, un amestec eclectic, fiecare piesa avand un scop si o functie bine definite. De exemplu, scaunele cu modele ori nuante diferite, plasate in jurul unei mese nefinisate, dau un aspect extraordinar de cald si de intim. Nu ezita sa adaugi detalii moderne, cum ar fi arta abstracta si candelabrele moderne, ori tehnica de ultima generatie. Zugraveste peretii cu un alb stralucitor si echilibreaza decorul cu piese masive din piele, maro sau negre.

Daca detaliile conteaza foarte tare, poti merge si pe o varianta extrema a amenajarii, alegand piese moderne, de inspiratie rustica, transpuse in linii minimaliste si sobre.

Culori naturale

Alege culorile cele mai frecvente in natura: tonuri de maro si pamant, verde in toate nuantele posibile, albastru (asociat cu verde este spectaculos) si condimenteaza decorul cu tonuri de rosu, galben si accente dure de negru. Combinatiile de nunate si tonuri intr-un decor brut pot fi mult mai variate decat intr-o alta amenajare, mai ales daca alegi maroul ca fiind culoarea principala care sa domine decorul. 

Piele, lana si blana

Alege in primul rand mobilier din piele, iar piesele cu un aer folosit sunt perfecte pentru un stil rustic. Adauga perne moi, pentru a domoli duritatea materialului brut, si completeaza cu paturi moi din lana sau blana. Aceasta din urma se incadreaza foarte bine si poate fi un element perfect pentru pereti si podele sau pentru a personaliza o canapea ori un fotoliu. O patura de blana este nelipsita dintr-un dormitor rustic. Foloseste covoare diferite, din tesaturi brute, cum ar fi iuta. Vor adauga mai multa textura spatiului, chiar atunci cand sunt folosite culori neutre

Un decor rustic nu este lipsit de eleganta. Chiar din contra, eleganta unei astfel de amenajari este maxima si poate fi chiar opulenta, daca accesoriile sunt calitative si bine combinate. Desi o astfel de amenajare are o tenta masculina, aceasta este extrem de rafinata, relaxanta si foarte confortabila.

Sursa foto: shutterstock.com