AskMen.ro » Diverse » Ce lectii importante poti invata in vremurile grele

Ce lectii importante poti invata in vremurile grele

Publicat: 23 Iun 2020 17:39

Indiferent cum aratau rezolutiile tale pentru anul 2020, acesta se dovedeste a fi una dintre cele mai imprevizibile perioade din istoria recenta. De la debutul pandemiei de coronavirus, pana la lupta impotriva rasismului in America, felul in care se va termina anul acesta este dilema de pe buzele tuturor. Totusi, astfel de vremuri complicate si situatii fara precedent trebuie folosite spre binele tau si al celor din jur. Lectiile pe care le poti invata te vor ajuta sa iti schimbi anumite pareri, sa scapi de prejudecati si sa-i ajuti mai mult pe cei in nevoie. Iata ce lectii importante poti invata:

Ii poti ajuta pe cei in nevoie oricand

In perioada starii de urgenta impuse de pandemie, persoanele varstnice au avut nevoie de sprijinul celor mai tineri pentru cumparaturile de baza. Daca ai fost printre cei care si-au ajutat rudele sau vecinii, ai observat, cel mai probabil, cat de importanta este comunitatea in astfel de momente. Chiar daca ne vom obisnui sa traim cu acest virus si lumea isi va reveni incet la normal, poti continua sa ajuti. Cu ajutorul Unitedway poti sa ajuti copiii nevoiasi care isi doresc sa continue educatia, dar si comunitatile defavorizate puse in pericol in aceasta perioada. Lipsa materialelor sanitare, a produselor de igiena personala si a resurselor financiare pentru achizitionarea mastilor sunt doar cateva dintre aspectele cu care se confrunta acesti oameni. Ii poti ajuta prin donatii sau chiar prin actiuni de voluntariat. Gandeste-te mereu la cei mai putin norocosi si la cum le poti schimba viata daca te implici.

Poti invata in mod constant

Educatia te ajuta sa intelegi mai bine conflictele sociale si motivele pentru care acestea apar, chiar si peste ocean. Rasismul din Statele Unite fata de persoanele de culoare este un subiect intens dezbatut si face parte din viata de zi cu zi a afro-americanilor in mod special. Pentru violente sunt adesea vinovati chiar politistii, iar protestele din aceasta perioada au fost organizate in urma uciderii lui George Floyd, un barbat de culoare, de catre un politist. Statisticile arata ca in 2019 au existat doar 27 de zile în care politia nu a ucis pe cineva, iar numarul cazurilor de afro-americani implicati in violente care duc la deces este de trei ori mai mare decat al altor comunitati.

Daca vrei sa te documentezi mai mult despre felul in care functioneaza rasismul sistemic sau cel institutional in America, citeste si informeaza-te din diferite surse. Este important sa sustii cauzele in care crezi si sa afli mai multe despre efectele discriminarii si rasismului in Romania de asemenea. „Problema romaneasca” este un volum colectiv, o analiza a rasismului romanesc. Nu uita ca nu este niciodata prea tarziu sa inveti si sa iti formezi noi opinii. Doar in acest fel poti transforma lumea intr-un loc mai bun pentru toti cei din jur.

Poti deveni mai rezistent

Experientele prin care treci de-a lungul timpului te vor ajuta sa-ti dezvolti rezistenta la situatii de criza. Fie ca te confrunti cu probleme la locul de munca sau ai o persoana bolnava in familie, trebuie sa privesti fiecare incercare ca pe o oportunitate de a fi mai puternic pe plan emotional. De asemenea, iti vei dezvolta capacitatea de a fi empatic fata de cei din jur si ii vei putea ajuta mai usor sa treaca peste problemele din viata lor. Perioada in care pandemia parea ca face tot mai multe victime si in care stirile despre decesele din intreaga lume nu incetineau sa fie difuzate au avut un impact puternic asupra tuturor. Statul acasa a influentat starile de anxietate si depresie, iar frica de imbolnavire a pus si ipohondria in lumina reflectoarelor. Cu siguranta au existat momente in care te-ai intrebat daca vei scapa de vesti proaste, insa aceasta etapa te-a pregatit intr-o anumita masura si vei fi mai pregatit pentru un nou val de imbolnaviri sau pentru alte situatii similare din viitor.

Perioadele complicate si tensionate nu trebuie sa te lase cu un gust amar, ci cu dorinta de a te informa, de a lupta impotriva unor injustitii si de a-i ajuta pe cei din jur. De asemenea, foloseste-ti rezistenta la situatii de criza pentru a-i inspira pe ceilalti si nu te da batut oricat de complicate ar parea momentele prin care treci.

Sursa foto: pexels.com